Pokud patříte mezi masožrouty, tak vám dnes uděláme radost. Máme pro vás totiž tři vyzkoušené recepty, které snadno zvládne i začátečník, ovšem hrdě je můžete naservírovat i královské rodině. 

Sekané rybí řízky v těstíčku a míchaná jarní zelenina

Sekane rybi rizky v testicku

Doba přípravy: 35 minut, nutriční hodnota: 396 kcal

suroviny na 4 porce: 500 g rybího filé, šťáva z ½ citronu, 2 vejce, 3–4 lžíce jogurtu, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce sekaných kaparů, 2 lžíce nasekané petrželky, 3–4 lžíce strouhanky, olej na smažení, sůl

zelenina: 300 g brambor, 200 g karotky, 200 g hrášku (může být i mražený), 150 g fazolkových lusků

Sekane rybi rizky v testicku - suroviny

Rybí filé nasekejte na kousky, vložte je do hlubší misky, osolte, zakapejte citronovou šťávou a nechte chvilku odležet. Ve druhé misce si mezitím připravte těstíčko. Jedno vejce rozšlehejte s jogurtem, přidejte špetku soli, prosetou mouku a dobře promíchejte.

Do hrnce s cedníkovou vložkou přiveďte k varu osolenou vodu (hladina musí sahat jen pod cedník). Mrkev a brambory oškrabejte nožíkem nebo oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kousky. Hrášek vyloupejte. Fazolky operte, nechte je okapat a pak z nich odřízněte konce. Všechnu zeleninu položte na cedník, přikryjte pokličkou a vařte ji 10–15 minut.

Mezitím do misky s nasekanou rybou přidejte druhé vejce, sekané kapary, nasekanou petrželku a podle potřeby přidejte strouhanku tak, aby vznikla tužší hmota. Utvořte z ní malé řízečky. Ty namáčejte do těstíčka a opékejte na pánvi v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Pokládejte je na velký talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají tuk.

Tip: Pokud chcete smažené jídlo odlehčit, připravte si vedle pánve kastrůlek s půl litrem vroucí vody. Usmaženou porci pomocí obracečky a vidličky bleskově protáhněte vroucí vodou v kastrůlku a hned položte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Většina tuku se vylouhuje do vody a jídlo přesto zůstane křupavé.

Vepřová kýta na šalvěji 

Veprova kyta na salveji

Doba přípravy: 40 minut, nutriční hodnota: 494 kcal

suroviny na 4 porce: 1 středně velká žlutá cibule, 3 lžíce hladké mouky, olej na smažení, 600 g vepřové kýty, 4 snítky šalvěje, barevný pepř, sůl, 750 g brambor, 2–4 jarní cibulky

Veprova kyta na salveji - suroviny

Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka, která pak rozeberte a obalte v mouce. Na pánvi rozehřejte olej a obalená kolečka v něm osmažte dozlatova. Přesuňte je na talíř s rozloženým papírovým ubrouskem, aby z nich odsál tuk.

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na špalíky. Osolte je a opepřete hrubě nadrceným pepřem. Na pánvi zahřejte olej, přidejte šalvěj a maso po všech stranách zprudka opečte. Na mírnějším ohni maso pak dopékejte asi 15–20 minut (podle toho, jak moc je chcete mít propečené).

Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a vařte je v osolené vodě 15–20 minut doměkka. Pak je sceďte, rozšťouchejte a promíchejte s jarní cibulkou nakrájenou na jemná kolečka.

Maso  na talíři ozdobte kolečky smažené cibule, podlijte výpekem a podávejte se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou.

Tip: Nakrájenou zelenou cibulku můžete lehce zpěnit na 1-2 lžících másla a teprve potom vmíchat do šťouchaných brambor.

 

Tortilly plněné vepřovým masem a s paprikovou omáčkou

Chimichangas - tortila

Doba přípravy: 50 minut, nutriční hodnota: 628 kcal

suroviny na 4 porce: 8 moučných tortill (k dostání jsou např. v prodejnách Billa nebo Tesco), 4 červené papriky, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 140 g rajčatového protlaku, 1 snítka oregana, sůl, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 350 g pečeného vepřového masa, 1 chilli paprička, sůl

 Chimichangas - tortila - suroviny

Papriky a chilli papričku omyjte, rozkrojte, odstraňte z nich semínka a nakrájejte je na kousky. Česnek oloupejte a najemno nasekejte. Na pánvi zahřejte olej, přidejte do něj papriky, papričku a česnek. Lehce vše opečte a pak zalijte protlakem. Osolte, okořeňte oreganem a na mírném ohni duste asi 30 minut.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi zahřejte olej, nasypte do něj cibuli a za stálého míchání ji nechte na mírném ohni zezlátnout. Přidejte na kousky nakrájené pečené maso, nakrájenou papričku a paprikovou omáčku. Osolte a na mírném ohni duste dalších 10 minut.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Tortilly nasucho opečte na pánvi. Do jejich středu rozdělte horkou náplň a protilehlé strany tortill přeložte přes náplň. Pak přes ni přeložte další okraj tortilly, jako kdybyste skládali obálku. Dejte pozor, aby v rozích nezůstaly otvory, kterými by náplň mohla vytéct. Tortilly srolujte k volnému okraji, jako kdybyste dělali rohlík.

Naplněné tortilly naskládejte do pekáčku těsně vedle sebe a dejte na 10–15 minut zapéct. Podávejte přelité paprikovou omáčkou a se zeleninovým salátem.

Tip: Do náplně lze přidat i trochu předem namočených rozinek a nasekaných mandlí.

Foto: Archiv