Prostor Novotného lávky v sousedství pražského Karlova mostu navštěvujeme v krátkém časovém období už podruhé. Tentokrát je však cílem našeho labužnického průzkumu oblíbená restaurace Mlýnec. Rovněž ona prošla po letošních povodních rekonstrukcí a vítá návštěvníky v novém hávu. Na přelom října a listopadu navíc chystá pro hosty i překvapení…

Restaurace Mlýnec s romantickým výhledem na pilíře Karlova mostu je mojí srdeční záležitostí už roky. Pokaždé mě uchvátí neobvyklý spodní pohled na majestátní pilíře Karlova mostu a zásadně vyhledávám stůl, odkud je na ně dobrý výhled. Zdejší prostředí bylo příjemné vždy, ale od září, kdy byla restaurace kompletně renovovaná, jsou tu přinejmenším dvě novinky, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Mlynec int3

Kromě lustrů od sklářského mága Ronyho Plesla si při návštěvě prohlédněte také kuchyni. Lze do ní totiž nakouknout nově vytvořeným unikátním oknem. Můžete tak sledovat, jak pro vás tým pod vedením šéfkuchaře Marka Šády připravuje vybrané pokrmy. A to sice moderním způsobem, ale Marek se umí vrátit i k dříve osvědčeným a nyní již částečně zapomenutým technologiím, jako je například přírodně zkvašená zelenina či sezonní sorbety. A co pan šéfkuchař v tomto ročním období nejraději dává hostům na stůl? Prozradil nám, že rád nabízí srnčí hřbet či kýtu, pokrmy z hub a také jednoznačně preferuje domácí těstoviny.

Grilovaný hovězí Rib eye steak, pyré z kořenové zeleniny

Mistrovské menu Máte-li obzvláště „chlupaté“ jazýčky, nenechte si ujít zdejší jedinečnou podzimní akci. Od 31. října do 2. listopadu totiž v Mlýnci hostuje michelinský šéfkuchař Stefan Hartmann z berlínské restaurace Hartmanns, který klasickou kuchyni jednoduchými způsoby přetváří v mistrovské dílo. Na menu bude například pošírované farmářské vejce, řeřicha a slanina, candát s listovou kapustou a hořčicí, telecí hřbet s mrkví, brzlíkem a pórkem nebo telecí líčka s celerem a hřiby. Chuťovou estrádu uzavře tvarohové soufflé se švestkami a zmrzlinou z červeného vína. Stefanovo menu budou následně kuchaři v Mlýnci podle jeho receptů nabízet po celý listopad, tak přijďte ochutnat!

Foto: Archiv