Myslíte, že na mléko „moc nejste“ a gastrofestival na toto téma vás může nechat v klidu? Přesvědčíme vás o opaku! Festival MilkParade, který odstartoval právě dnes ve vybraných restauracích po celé ČR, vám totiž nabídne takové kulinářské lahůdky, že byste si je věru neměli nechat ujít.

Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků a letos proběhne od 20. května do 9. června. V restauracích ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (máslo, podmáslí, smetana, tvaroh, jogurt apod.). Ale nenechte se mýlit, nečekají vás žádné mléčné kaše apod., ale například maso marinované v mléce, vepřová panenka doplněná šalvějovým máslem, hráškový krém s mátovo-mléčnou pěnou, jogurtová zmrzlina a řada dalších specialit.

Michal Váňa, šéfkuchař vyhlášené restaurace U modré kachničky úlohu mléčných výrobků v gastronomii shrnul takto: „Nejčastěji je využíváme při vaření omáček, polévek a tvorbě dezertů. A protože se snažíme oživit staré a osvědčené recepty, používáme tučné výrobky, které jsou nejpodobnější těm z klasických receptů. Kvalitní mléčné produkty jsou v kuchyni zkrátka nepostradatelné.“

Lahodný oběd či večeře vás vyjde na 290 Kč (v dražších podnicích na 390 Kč). Jediným způsobem, jak se můžete akce zúčastnit (a zároveň vstupenkou), je rezervace přes portál Alakarte.cz. Zde najdete i komplexní menu všech restaurací, které se účastní festivalu MilkParade.

Le Papillon

Inspirace pro vás - festivalové menu v pražské restauraci Le Papillon od šéfkuchaře Martina Ševíta:

Předkrm:

Jemný kozí sýr obalený v praženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem

Jemný kozí sýr obalený v praženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem

Hlavní chod:

Filet z bílé tresky pošírovaný v mléce, podáváno s pyré z černé mrkve a jarní zeleninou

Filet z bílé tresky pošírovaný v mléce, podáváno s pyré z černé mrkve a jarní zeleninou

Dezert:

jahoda2

Jahodové cappuccino s jogurtovou zmrzlinou a smetanovou pěnou

 

Chcete si festival uspořádat doma?

Martin Zahálka, šéfkuchař restaurace MOOD, nám prozradil svůj recept na

hráškový krém s mátovo-mléčnou pěnou:

Suroviny:

Hrášek čerstvý vyloupaný, uvařený a ochlazený v ledové vodě

Šalotka nakrájená najemno

Zeleninový vývar

Smetana 35%

Sůl

Pepř čerstvě pomletý

Máta

Bazalka

Olivový olej extra virgin

Postup:

Z olivového oleje, bazalky a máty si uděláme ochucený olej a necháme macerovat 12 hodin.

Poté ho přecedíme a na oleji orestujeme krátce šalotku, přidáme hrášek a zalijeme vývarem,

přivedeme k varu a zjemníme smetanou. Důkladně rozmixujeme a přepasíruje přes jemné

síto. Ochutíme solí a pepřem.

hrasek

 

Foto: Archiv