Pokud se stále bráníte domácím pečeným dobrotám a dáváte přednost spíše těm kupovaným, vězte, že obavy nejsou na místě. Stačí zvolit nenáročný recept, který však i přes svoji jednoduchost vypadá k nakousnutí, nakoupit k němu ty pravé ingredience a začít péct.
Cupcakes – základní recept
Na cca 10 kousků
Těsto:
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1,5 ČL kypřícího prášku na pečení
150 g rostlinného tuku
3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)
Krém:
150 g rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
Postup:
Předehřejme si troubu na 180 °C. Připravíme si papírové košíky (k sehnání je pestrá škála nejen barevných košíčků, ale i s nejrůznějšími motivy), případně plech na muffiny, který vyložíme papírovými košíčky. Vždy je lepší zvolit kombinaci košíčků a plechu – pojistíme si správný tvar cupcaků.
Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience: do prosáté mouky přidáme kypřící prášek na pečení. Rostlinný tuk vyšleháme s cukrem do hladké pěny a postupně přidáme všechna vejce jedno po druhém. Poté přidáme mouku a vše vyšleháme do hladkého těsta. Košíčky plníme lžící do 2/3 jejich obsahu. Pečeme cca 25 minut. Zda jsou cupcakes upečené zjistíte pomocí špejle – pokud se po zapíchnutí těsto na špejli nelepí, jsou upečené. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
Zdobení:
Rozkrájíme si rostlinný tuk na menší kousky a prosajeme moučkový cukr. Rostlinný tuk šleháme a postupně do něj přidáváme moučkový cukr a vyšleháme do hladké hmoty. Poté dáme hotový krém vychladit na chvíli do lednice. Zdobičku nebo zdobící sáček naplníme krém a první dávku stříkneme nazpět do mísy s krémem. Pak už stačí spirálovitými pohyby dozdobit povrch cupcaku. Krém je možné dozdobit dalšími cukrářskými ozdobami.
Perníkové cupcakes
Na cca 10 kousků
Těsto:
150 g rostlinného tuku
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1 ČL kypřícího prášku na pečení
3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)
5 perníčků (lze koupit hotový cukrářský perník)
10 ks papírových nebo silikonových košíčků na pečení muffinů nebo forma na muffiny
Krém:
150 g rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
1 ČL perníkového koření
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vyšleháme cukr s rostlinným tukem a postupně přidáváme všechna vejce. Vymícháme dohladka, přidáme prosátou mouku, nalámané perníčky a vypracujeme do hladkého těsta. Formičky na muffiny plníme do 2/3. Poté pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme rostlinný tuk s cukrem a nakonec všleháme perníkové koření, necháme v lednici chvíli zatuhnout.
Zdobení:
Vychladlé cupcakes zdobíme pomocí zdobícího sáčku nebo zdobičky krémem. Nastříkáme spirálovitý tvar, který dozdobíme nalámanými kousky perníčků. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Borůvkovo – jogurtové cupcakes s ovesnými vločkami
Na cca 10 kousků
Těsto:
150 g rostlinného tuku
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1 ČL kypřícího prášku na pečení
3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)
75 ml jogurtu
60 g ovesných vloček
10 ks papírových nebo silikonových košíčků na pečení nebo forma na muffiny
Dekorace:
Cukrářská poleva světlá (k dostání v běžných prodejních sítích)
½ šálku borůvek nebo jiné lesní ovoce
Plátky pražených mandlí
Postup:
Troubu předehřejme na 180 °C. Vyšleháme cukr s rostlinným tukem a postupně přidáme všechna vejce. Vymícháme dohladka, přidáme prosátou mouku a ovesné vločky a vypracujeme do hladkého těsta. Připravené formičky na muffiny plníme těstem do 2/3 a pečeme cca 20 – 25 minut.
Zdobení:
Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Mezitím si rozehřejme cukrářskou polevu. Tu rozetřeme na povrchu muffinu a ještě nezatuhlou dozdobíme lesním ovocem a opraženými plátky mandlí.
Foto: www.pecenijeradost.cz