více >>

Pokud se stále bráníte domácím pečeným dobrotám a dáváte přednost spíše těm kupovaným, vězte, že obavy nejsou na místě. Stačí zvolit nenáročný recept, který však i přes svoji jednoduchost vypadá k nakousnutí, nakoupit k němu ty pravé ingredience a začít péct.

Cupcakes – základní recept

Na cca 10 kousků

Těsto:

150 g krupicového cukru

150 g polohrubé mouky

1,5 ČL kypřícího prášku na pečení

150 g rostlinného tuku

3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)

Krém:

150 g rostlinného tuku

150 g moučkového cukru

Postup:

Předehřejme si troubu na 180 °C. Připravíme si papírové košíky (k sehnání je pestrá škála nejen barevných košíčků, ale i s nejrůznějšími motivy), případně plech na muffiny, který vyložíme papírovými košíčky. Vždy je lepší zvolit kombinaci košíčků a plechu – pojistíme si správný tvar cupcaků.

Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience: do prosáté mouky přidáme kypřící prášek na pečení. Rostlinný tuk vyšleháme s cukrem do hladké pěny a postupně přidáme všechna vejce jedno po druhém. Poté přidáme mouku a vše vyšleháme do hladkého těsta. Košíčky plníme lžící do 2/3 jejich obsahu. Pečeme cca 25 minut. Zda jsou cupcakes upečené zjistíte pomocí špejle – pokud se po zapíchnutí těsto na špejli nelepí, jsou upečené. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Zdobení:

Rozkrájíme si rostlinný tuk na menší kousky a prosajeme moučkový cukr. Rostlinný tuk šleháme a postupně do něj přidáváme moučkový cukr a vyšleháme do hladké hmoty. Poté dáme hotový krém vychladit na chvíli do lednice. Zdobičku nebo zdobící sáček naplníme krém a první dávku stříkneme nazpět do mísy s krémem. Pak už stačí spirálovitými pohyby dozdobit povrch cupcaku. Krém je možné dozdobit dalšími cukrářskými ozdobami.

Perníkové cupcakes

Na cca 10 kousků

Těsto:

150 g rostlinného tuku

150 g krupicového cukru

150 g polohrubé mouky

1 ČL kypřícího prášku na pečení

3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)

5 perníčků (lze koupit hotový cukrářský perník)

10 ks  papírových nebo silikonových košíčků na pečení muffinů nebo forma na muffiny

Krém:

150 g rostlinného tuku

150 g moučkového cukru

1 ČL perníkového koření

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vyšleháme cukr s rostlinným tukem a postupně přidáváme všechna vejce. Vymícháme dohladka, přidáme prosátou mouku, nalámané perníčky a vypracujeme do hladkého těsta. Formičky na muffiny plníme do 2/3. Poté pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme rostlinný tuk s cukrem a nakonec všleháme perníkové koření, necháme v lednici chvíli zatuhnout.

Zdobení:

Vychladlé cupcakes zdobíme pomocí zdobícího sáčku nebo zdobičky krémem. Nastříkáme spirálovitý tvar, který dozdobíme nalámanými kousky perníčků. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.

Borůvkovo – jogurtové cupcakes s ovesnými vločkami

Na cca 10 kousků

Těsto:

150 g rostlinného tuku

150 g krupicového cukru

150 g polohrubé mouky

1 ČL kypřícího prášku na pečení

3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)

75 ml jogurtu

60 g ovesných vloček

10 ks  papírových nebo silikonových košíčků na pečení nebo forma na muffiny

Dekorace:

Cukrářská poleva světlá (k dostání v běžných prodejních sítích)

½ šálku borůvek nebo jiné lesní ovoce

Plátky pražených mandlí

Postup:

Troubu předehřejme na 180 °C. Vyšleháme cukr s rostlinným tukem a postupně přidáme všechna vejce. Vymícháme dohladka, přidáme prosátou mouku a ovesné vločky a vypracujeme do hladkého těsta.  Připravené formičky na muffiny plníme těstem do 2/3 a pečeme cca 20 – 25 minut.

Zdobení:

Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Mezitím si rozehřejme cukrářskou polevu. Tu rozetřeme na povrchu muffinu a ještě nezatuhlou dozdobíme lesním ovocem a opraženými plátky mandlí.

Foto: www.pecenijeradost.cz