Nikde není psáno, že k uvaření dobrého jídla musíte mít léta praxe, s našimi vyzkoušenými recepty hravě zvládnete vykouzlit dokonalé lahůdky, které jsou lehké a chutnají přímo fantasticky!

Rizoto s červenou řepou

Rizoto z cervene repy

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření; nutriční hodnota na 1 porci: 443 kcal

Suroviny na 4 porce: 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 střední cibule, 1 střední červená řepa, 250 g kulatozrnné rýže, 100 ml červeného vína, 500 ml horkého hovězího vývaru, 40 g parmazánu (nebo sýra Gran Moravia), 100 g rukoly, pepř, sůl

web Rizoto z cervene repy - suroviny

Na hlubší pánvi zahřejte olej s máslem, přidejte jemně nasekanou cibuli a za stálého míchání ji nechte zpěnit, asi 5 minut.

Přisypte oloupanou řepu nakrájenou na malé kostičky nebo nahrubo nastrouhanou a na mírném ohni ji lehce osmažte. Přimíchejte rýži a smažte dál, až zrnka rýže zprůsvitní. Osolte, opepřete, podlijte vínem a nechte je prudce vyvařit.

Rizoto zalijte horkým vývarem, ale jen tak, aby byla rýže potopená. Promíchejte a pomalu vařte. Když se tekutina odpaří, zopakujte zalití vývarem a promíchání. Tak to udělejte několikrát, až bude rýže měkká, krémovitá, ale ne rozvařená.

Na talířích rizoto posypte strouhaným parmazánem a ozdobte rukolou.

Tip: Parmazán kupujte raději vcelku a nastrouhejte ho až doma, čerstvě nastrouhaný má dalekou intenzivnější chuť i vůni.

 

Kuře v hořčičné omáčce

Kure v horcicne omacce

Doba přípravy: 40 minut; nutriční hodnota na 1 porci: 449 kcal

Suroviny na 4 porce: 3 lžíce oleje, 2 cibule, 4 vykostěná kuřecí stehna, 100 ml světlého piva, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 4 snítky čerstvého tymiánu, 1 lžíce másla, 1 citron, bílý pepř, sůl

web Kure v horcicne omacce - suroviny

Na hlubší pánvi zahřejte olej a zpěňte v něm oloupanou a jemně nakrájenou cibuli. Přidejte maso nakrájené na kousky a obojí opečte.

Podlijte pivem, přidejte strouhanku, hořčici a odrhnuté lístky tymiánu. Osolte, opepřete a promíchejte. Duste pod pokličkou na středním ohni asi 25 minut.

Přimíchejte lžíci másla a ještě lehce provařte. Podle chuti okyselte citronovou šťávou. Podávejte s pečivem nebo s vařenými bramborami.

Tip: Čerstvý tymián můžete pěstovat v květináči na okně celou zimu.

 

Široké nudle s hráškem a hrudkami z hrubozrnné macešky

Siroke nudle s hraskem a hrudkami z macesky

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota na 1 porci: 1002 kcal

Suroviny na 4 porce: 1 houska, ½  šálku mléka, 250–300 g hrubozrnné macešky, 1 žloutek, špetka sušeného oregana, 6–8 lžic strouhanky, 2 lžíce oleje na smažení, 1 lžíce másla, 1 cibule, 180 ml smetany na vaření, 200 g hrášku, 500 g širokých nudlí, 40 g parmazánu (nebo sýra Gran Moravia), sůl

web Siroke nudle s hraskem a hrudkami z macesky - suroviny

Housku nakrájenou na kostičky nasypte do misky a přelijte šálkem mléka. Přidejte vymáčknutou macešku, žloutek, oregano, strouhanku a podle potřeby opatrně přisolte, protože maceška je už slaná. Dobře promíchejte a z hmoty vytvarujte hrudky velikosti vlašského ořechu.

Na pánvi zahřejte olej a na středním ohni hrudky opečte. Poté je vyndejte na talíř. Z pánve slijte většinu tuku, přidejte máslo, přisypte jemně nasekanou cibuli a nechte ji 5 minut zpěnit. Přidejte hrudky, smetanu, hrášek a pomalu vařte do zhoustnutí, asi 10 minut.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, rozdělte je na talíře a přidejte omáčku. Posypte parmazánem nastrouhaným na hoblinky.

Tip: Vrstvy vařených těstovin můžete proložit směsí z macešky, posypat strouhaným sýrem a zapéct v troubě.

Foto: Archiv