Dovedete si představit Vánoce bez sladkých pamlsků? My určitě ne! Proto máme pro vás tři fantastické recepty na zdravé cukroví. Všechno je vynikající, tak neváhejte ani minutu a blýskněte se letos něčím novým…  

Nepečené jáhlové kuličky s mandlemi 

BIO - Nepecene jahelne kulicky s mandlemi,orez

Doba přípravy: 25 minut; nutriční hodnota: 78 kcal/1 kousek

Suroviny na 50 kusů: 200 g syrových jáhel v bio kvalitě, 100 g rozinek, špetka mořské soli, 750 ml jablečného moštu, 100 g oloupaných mandlí, 250 g strouhaného kokosu + trocha na obalení, 4 lžíce sušeného ovesného nápoje (nebo bio sušené syrovátky), 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu

Jáhly properte a uvařte s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Pokud jáhly uvaříte v jablečném moštu, budou sladší a svěžejší. Výsledná konzistence uvařených jáhel může být mírně kašovitá.

Nechte jáhly vychladnout, vmíchejte k nim opražené mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup.

Rukama vytvořte těsto, ochutnejte ho a podle chuti a konzistence přilijte sirup. Pokud je těsto moc řídké, přisypte kokos, který umí nasáknout vodu.

Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Cukroví uložte do krabice a uchovávejte v chladu, protože kuličky nejsou trvanlivé jako ostatní cukroví.

Tip: Děti bude určitě bavit, když kokos obarvíte trochou šťávy z nastrouhané červené řepy (ale pozor, kuličky pak mohou vypadat poněkud „jedovatě“). Do těsta lze také přidat 2–4 lžíce arašídového, mandlového nebo jiného ořechového másla, ale není to nutné. Můžete samozřejmě zkoušet různé kombinace ořechů, sušeného ovoce a koření.

Semínkovo-ořechové hrudky s javorovým sirupem

BIO - Seminkovo-orechove hrudky s javovorvym sirupem,orez

Doba přípravy: 15 minut, 20 minut pečení; nutriční hodnota: 76 kcal/1 porce

suroviny na 30 kusů: 100 g bio másla nebo bio rostlinného tuku, 100 ml javorového bio sirupu, 30 ml vody, mořská sůl, 100 g hladké pšeničné mouky (nejlépe bio), 80 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky, 100 g semínek či ořechů (moc dobrá je kombinace 50 g slunečnicových semen a 50 g nahrubo nadrcených vlašských nebo lískových ořechů), 1 lžička pravé vanilky (prášek) nebo mleté skořice.

Ručním šlehačem ušlehejte tuk. Za stálého šlehání do něj pomalu přidávejte javorový sirup, 3é ml vody a špetku soli. Vařečkou pomalu vmíchejte obě mouky, semínka s ořechy a vanilku (nebo skořici).

Z hotového těsta čajovou lžičkou tvořte malinké hrudky na plech vyložený pečicím papírem. Pokud nemáte lžičku, jde to i rukou.

Vložte plech do trouby (nejlépe horkovzdušné) předehřáté na 150–160 °C a pečte asi 20 minut. Upečené hrudky nechte vychladnout, dejte do krabice a uschovejte v chladu.

Špaldové linecké sušenky ve 3 variantách

BIO - Spaldovo-kukuricne linecke susenky,orez

Doba přípravy: 15 minut, 1 hodina chlazení, 15 minut pečení; nutriční hodnota: 75 kcal/1 kousek

Suroviny na 50 kusů: 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g bílé špaldové mouky, 200 g másla v bio kvalitě, 100 ml bio rýžového sirupu nebo bio ječného sirupu se sladem, 100 g kandované citronové a pomerančové kůry (v bio kvalitě), 150 g pomerančového džemu v bio kvalitě (lze ho nahradit jiným bio džemem podle vaší chuti)

Z mouky, margarínu a sirupu vypracujte těsto a nechte hodinu odpočinout v chladničce. Ztuhlé těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm, posypte ho kandovanou citronovou a pomerančovou kůrou, lehce poprašte skořicí a vykrajujte z něj sušenky různých tvarů (například hvězdičky).

Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při teplotě 150 °C asi 15 minut. Cukroví nechte vychladnout a pomerančovým džemem slepte vždy dva kousky sušenek k sobě. Uložte do krabice a nechte uležet.

Varianty:

LINECKÉ: Vykrájené upečené kousky slepte rybízovým či malinovým džemem nebo oříškovým krémem.

SUŠENKY: Těsto před vykrájením posypte kandovanou citronovou a pomerančovou kůrou, sušeným nebo kandovaným zázvorem a skořicí. Vykrájejte z něj různé tvary a dejte péct. Neslepujte je, budou skvělou zdravou variantou i pro malé děti, protože jsou bez cukru.

SUŠENKY TROCHU JINAK: Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosunebo zkuste i lžičku sušeného zázvoru. Z vyváleného těsta opět vykrájejte sušenky a upečte.

Tip: Jednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou. Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých lískových či vlašských ořechů. Vznikne tak výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.

Foto: Marek Bartoš