Restaurace Hliněná bašta v Průhonicích je mojí srdeční záležitostí. I kdyby zde Hynek Vávra, majitel a šéfkuchař v jedné osobě, nepřipravoval tak výtečné gurmánské lahůdky, stálo by vám toto krásné místo, připomínající výletní hospůdku někde ve Francii, za návštěvu. 

Hned při vstupu vás čeká překvapení – restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, takže nabudete dojmu, že Hliněná bašta je pouze „věž“, zatímco po vstupu se vám odhalí druhá strana s prostornou terasou nad malým romantickým rybníčkem. Dominantou tu jsou mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly, které dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz a podtrhují zdejší domácí atmosféru. V baště myslí i na děti, protože součástí areálu je hřiště a malá vesnická zoo s ovcemi, králíky a dalším zvířectvem.

Ale vraťme se ke kulinářské nabídce. Restaurace sází na domácí produkty. Nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny, pěstují si vlastní bylinky, pečou výtečné pečivo a domácí moučníky. Například cheesecake, který připravuje Hynkova manželka Andrea, byl tak vynikající, že jsem ji poprosila o recept (a podělím se o něj i s vámi). Zdejší provozní Bára se zase „vrhla“ na cukrařinu a její dorty jdou při svatbách, které se zde pravidelně konávají, na dračku.

basta

Na léto připravil tým Hliněné bašty nabídku v podobě příjemných letních polévek či pravidelného grilování na venkovním ohništi a různých lehkých pokrmů ze sezonních surovin. Na jídelním lístku samozřejmě nechybějí čerstvé ryby podávané v jednoduché úpravě s olivovým olejem, bylinkami a salátem. Mnoho zákazníků sem jezdí na humry, telecí líčka nebo na kachnu, ale za zkoušku stojí i pikantní krevety či nezvyklá kombinace lososového tataráku, který je podáván s bramboráčky. Zajeďte zjistit, na jakou lahůdku se do Hliněné bašty budete vracet vy!

Cheesecake od Andrey z Hliněné bašty

cheesecake andrea

Suroviny: 250 g máslových sušenek (například Club), 135 g másla (z toho cca 10 g na vymazání formy), 600 g mascarpone, 250 g zakysané smetany, 250 g moučkového cukru, šťáva ze dvou citronů, 2 kávové lžičky vanilkového cukru (nejlépe s vanilkou Bourbon od Kotányi nebo přímo vanilkový lusk), 3 vejce + 1 žloutek

  1. Sušenky rozdrťte v mikrotenovém sáčku a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklý sušenkový podklad nechte v lednici 20 minut odpočinout (sušenky také lze rozmixovat v kuchyňském robotu, přidat 125 g nerozpuštěného másla a dále mixovat, dokud se sušenky s máslem nespojí a nevznikne sušenková hmota).

  2. Dortovou formu o průměru 24 cm důkladně vymažte máslem a spodní část vyložte kruhem z pečicího papíru. Na dno naneste a rovnoměrně roztlačte sušenkový podklad, poté nechte zatuhnout v lednici.

  3. V míse si připravte sýrový krém. (Zde Andrea doporučuje, aby všechny použité ingredience měly stejnou pokojovou teplotu. Proto je dobré vyndat je asi 2 hodiny před pečením z lednice.) Nejprve v míse nebo v mixéru rozšlehejte mascarpone do hladka, použijte co nejnižší otáčky a co nejkratší dobu šlehání, aby se do krému dostalo co nejméně vzduchu. Pak přidejte cukr a zakysanou smetanu a postup opakujte. Dochuťte citronovou šťávou a vanilkou.

  4. Nakonec přidejte vajíčka a žloutek postupně jedno za druhým, čím více se blížíte ke konci, tím méně mixujte. Měl by vzniknout hladký řídký krém s co nejméně vzduchovými bublinkami. Krém vlijte na sušenkový podklad a nechte 5 minut odpočinout.

  5. Troubu rozehřejte na 200 °C a pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 110 °C a pečte dalších 40 minut. Upečený cheesecake nechte vychladnout v pootevřené troubě a servírujte s jahodovou nebo malinovou omáčkou.

Foto: Archiv