Chcete překvapit své blízké malou hostinou i ve všední den? Inspirujte se naším menu, které budete mít hotové za chvíli a všichni strávnící se budou olizovat až za ušima!

Jarní polévka

Jarni polevka

Doba přípravy: 40 minut, nutriční hodnota na 1 porci: 149 kcal

Suroviny na 4 porce: 6 brambor, 2 mrkve, ½ pórku, 1 kořen petržele, ¼ celerové bulvy, 1 kedlubna, 2 lžíce zeleného hrášku (může být i mražený), ½ lžičky drceného kmínu, 1 lžička másla, sůl

Jarni polevka - suroviny

Do hrnce s 1,5 l vody dejte vařit zeleninu: oloupané a na poloviny rozkrojené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a pórek a na kostičky nakrájenou petržel, celer a kedlubnu. Přihoďte hrášek a kmín, osolte a na mírném ohni vařte asi 15 minut, až budou brambory měkké.

Potom vývar slijte do hrnce nebo větší mísy a zeleninu nechte v sítu stranou. Vyberte z něj brambory a vraťte je zpět do vývaru, kde je ručním mixérem rozmixujte.

Ostatní zeleninu nasypte zpět do hrnce se zahuštěným vývarem. Podle potřeby polévku přisolte a přidejte do ní máslo na zjemnění. Nalijte ji do teplých talířů a před podáváním ozdobte na tenké nudličky nakrájeným pórkem.

Tip: Polévku můžete obměnit přidáním jiné zeleniny, například brokolice, květáku apod.

 

Kuřecí pilaf

Kureci pilaf

Doba přípravy: 25 minut + 15 minut pečení, nutriční hodnota na 1 porci: 529 kcal

Suroviny na 4 porce: 4 kuřecí prsní řízky, olej, 300 g rýže, 1 lžíce másla, 1 cibule, ¼ celeru, 1 mrkev, 300 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř

Kureci pilaf - suroviny

Troubu rozehřejte na 180 °C. Kuřecí prsa nakrájejte na širší proužky, osolte je a opepřete. Na pánvi rozpalte olej a zprudka v něm maso osmažte. Dozlatova opečené maso přesuňte na talířek a odložte stranou.

Rýži propláchněte v sítku pod studenou vodou. V kastrolu na másle osmažte na nudličky nakrájenou cibuli a celer a na kolečka nakrájenou mrkev. Vše smažte na středním plameni, dokud cibule nezměkne, bude to trvat asi 5 minut. Na orestovanou zeleninu nasypte rýži a za stálého míchání ji smažte 3 minuty. Pak rýži zalijte vodou, osolte ji a pepřete a na její povrch vyskládejte kuřecí prsa.

Vložte do trouby a pečte 12-15 minut, dokud rýže nezměkne a tekutina se do ní nevstřebá.

Tip: Pilaf můžete doplnit libovolnou zeleninou, masem, ovocem i kořením.

 

Tvarohové koláčky s marmeládou

tvarohove kolacky

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut pečení, nutriční hodnota na 1 porci: 651 kcal

Suroviny na 4 porce: 3 lžíce rozdrcených máslových sušenek (např. BeBe), 1 lžíce másla + trocha na vymazání formiček, 150 g ricotty (tvarohového sýra), 6 vajec, 2/3 hrnku hnědého cukru, ¼ hrnku hladké mouky + trocha na vysypání formiček, 1 a ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, 4 lžičky citronové šťávy, špetka soli, ½ lžičky vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým cukrem), ¼ lžičky mleté skořice, marmeláda podle chuti

tvarohove kolacky - suroviny

Troubu rozehřejte na 160 °C. Formičky na pečení vymažte máslem nebo olejem a vysypte hladkou moukou.

Na pánvi rozehřejte máslo, vsypte do něj rozdrcené sušenky, zamíchejte a vytvořte jemnou hmotu. Nechte ji trochu vychladnout a pak ji přesuňte do větší mísy. Přidejte ricottu, vejce, cukr, mouku, citronovou kůru a šťávu, špetku soli, vanilku a skořici a vše důkladně pomocí elektrického mixéru promíchejte.

Směs nalijte do připravených formiček, vložte je do rozehřáté trouby a pozvolna pečte asi 50 minut. Hotové koláčky mají zlatavou barvu, jsou lehce nafouklé a jejich střed není úplně pevný.

Koláčky nechte vychladnout ve formičkách, poté je vyklopte a ozdobte marmeládou.

Tip: Koláč můžete péct i v klasické formě a ozdobit jej čerstvým ovocem, přelitým medem a zakysanou smetanou.

Foto: Archiv