Jestli už vám docházejí nápady a nebaví vás dokola vařit to samé, inspirujte se našimi recepty, které jsou originální, rychlé, jednoduché a přesto s nimi uspokojíte kdejakého gurmána. 

Bagety plněné grilovanými paprikami a rostbífem

Bagety plnene grilovanymi paprikami a rosbifem

suroviny na 4 porce: 1 stroužek česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 3 papriky (zelená, žlutá, oranžová), 100 g černých oliv, 1 bílá cibule, 4 malé bagety, 150 g rostbífu, 1 lžíce lístečků oregana, čerstvě mletý pepř, sůl

Bagety plnene grilovanymi paprikami a rosbifem - suroviny

Troubu rozehřejte na 220 °C. Česnek prolisujte a v misce promíchejte s olejem, octem a špetkou soli a pepře.

Papriky omyjte, osušte a vložte do trouby nebo pod gril. Pečte je asi 10–15 minut, až se jim na slupkách začnou dělat puchýře. Přesuňte je do kastrolku, přikryjte pokličkou a nechte asi 5 minut zapařit – slupky pak půjdou snadno sloupnout. Potom papriky rozkrojte, odstraňte z nich semínka a oloupejte je. Olivy nechte okapat a nakrájejte je na kolečka. Oloupanou cibuli rozkrájejte na tenké plátky.

Bagety ve dvou třetinách podélně rozkrojte, částečně z nich vydlabejte střídku a obě části lehce potřete olejem smíchaným s octem a česnekem. Do spodní části vložte poloviny paprik, plátky rostbífu, cibuli a olivy. Lehce osolte, posypte lístečky oregana a přiklopte vrchní částí pečiva. Nakonec můžete bagetu příčně rozříznout.

Tip: Jako náplň lze použít i grilovaná rajčata, lilky, cukety, uvařená vajíčka, listy salátů, kapary, sardelky, sardinky apod.

 

Pomazánka z drůbežích jater

Pomazanka z drubezich jater

Doba přípravy: 25 minut + 25 minut tepelná úprava, Nutriční hodnota: 237 kcal

suroviny na 4 porce: 1–2 vejce, 400 g drůbežích jater (kuřecí, kachní nebo krůtí), 1 cibule, 1–2 lžíce husího sádla nebo oleje, čerstvě mletý, pepř, sůl, svazek rukoly na ozdobu, toasty

Pomazanka z drubezich jater - suroviny

Uvařená vejce nasekejte na menší kousky. Játra omyjte a nechte na cedníku okapat. Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte sádlo a cibuli v něm nechte za stálého míchání pomalu zesklovatět. Přidejte játra a asi 15 minut je nejprve na prudším a pak na mírném plameni opékejte a občas zamíchejte. Hotová játra osolte a nechte je vychladnout.

Vychladlá játra jemně nakrájejte, dejte do mísy, přidejte nasekaná vejce, dosolte, opepřete a promíchejte. Podávejte na toastech opečených nasucho. Každý toast ozdobte listy rukoly.

Tip: Vajíčka vařte pomalým varem, budou chutnější. Osolení vody ulehčuje loupání vajec.

 

Těstoviny s hrudkami z mletého masa s pečenými rajčaty

Testoviny s hrudkami z mleteho masa a s pecenymi rajcaty

Doba přípravy: 35 minut, Nutriční hodnota: 674 kcal

suroviny na 4 porce: 500 g mletého hovězího masa, 1 malá cibule, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička nasekaného tymiánu, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 500 g rajčat, 4 snítky čerstvého tymiánu, 500 g širokých nudlí, čerstvě mletý pepř, sůl

Testoviny s hrudkami z mleteho masa a s pecenymi rajcaty - suroviny

Troubu rozehřejte na 180 °C. Mleté maso vložte do mísy. Cibuli oloupejte a jemně nakrájejte. Na pánvi zahřejte lžíci oleje, přidejte cibuli a za stálého míchání ji nechte zpěnit. Potom ji přidejte do mísy k mletému masu. Přihoďte nasekané bylinky, osolte, opepřete, přimíchejte vejce a směs zahustěte strouhankou.

Rajčata, petrželku a snítky tymiánu omyjte a osušte. Plech vyložte pečicím papírem a štětcem nebo mašlovačkou jej lehce potřete druhou lžící oleje. Na polovinu plechu rozložte na půlky rozkrojená rajčata, zakapejte je olejem, osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu.

Ze směsi masa vytvořte hrudky velké asi jako vlašský ořech. Nemusíte je příliš zakulacovat, klidně je nechte trochu „rozcuchané“ a vyložte jimi druhou polovinu plechu. Dejte společně péct do trouby asi na 20 minut.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Před podáváním je můžete promíchat s rajčaty a masovými hrudkami.

Tip: Nejsnadněji bylinky jemně nasekáte na vyhloubeném prkénku dvoubřitým kolébkovým sekáčkem.

 

Foto: Archiv