více >>

Myslíte, že zdravé jídlo nedokáže nabídnout takový chuťový zážitek, jako „poctivá, ale nezdravá“ domácí kuchyně? Možná vás přesvědčíme, že i zdravá a optimálně vyvážená jídla mohou být chutná…

Správný denní jídelníček by měl obsahovat pět porcí jídla doplněných o ovoce či zeleninu. Nepodceňujte svačiny, doplňujeme jimi potřebnou energii, což pak vede k tomu, že u oběda či večeře nemusíme dohnat všechno jídlo, které jsme během dne zanedbali. Pokud vás často trápí pocit hladu, zaměřte se na výběr potravin. K pocitu hladu totiž dochází, když nevhodně zvolíme poměr základních živin.

Pokud ve výběru jídla tápete, může vám s tím nově pomoci jednoduchá aplikace www.jidelniplan.cz. Ta nabízí čtyři základní moduly pro ženy a muže, kteří chtějí hubnout, a pro ženy a muže, kterým pomáhá sestavit vyvážený jídelníček a udržet optimální váhu. V programu si rychle navolíte všechny potřebné údaje pro výpočet příjmu denní energetické hodnoty, jako jsou výška, váha, věk, pohlaví, pohybová aktivita atd. Na základě toho vám aplikace nastaví optimální doporučení pro váš jídelníček s ohledem na vaše individuální nároky. Aplikace vám navíc pomůže ohlídat váš pitný režim a pravidelnou konzumaci pěti doporučených porcí ovoce a zeleniny.

V rámci aplikace se také můžete inspirovat zdravými recepty, které jsou plné chuti. Vyzkoušejte k snídani například brusinkovou pomazánku a k obědu krůtí ragú.

Brusinková pomazánka s červenou řepou a křupavým chlebem

Brusinkova_pomazanka_s_cervenou_repou

Suroviny: 50 g lučiny linie, 80 g polotučného tvarohu, 15 g brusinkového džemu, citronová šťáva podle chuti, sůl, 100 g sterilované červené řepy, 40 g čerstvého křupavého slunečnicového chleba

Tvaroh utřete spolu s lučinou a brusinkovým džemem. Jemně dochuťte pár kapkami citronu nebo limetky a solí, případně lze dosladit nekalorickým sladidlem. Podávejte s červenou řepou, chlebem a sklenkou džusu.

Krůtí ragú s ananasem a pohankou 

Kruti_ragu_s_ananasem_a_pohankou

Suroviny: 100 g krůtího prsa bez kůže, 10 ml olivového oleje, 50 ml kuřecího vývaru, 50 g čerstvého ananasu, 100 g baby karotky, 30 g pohanky, čerstvé bylinky, sůl a pepř

Krůtí maso nakrájejte na tenké nudličky. Kousky masa osolte, opepřete, orestujte na oleji a podlijte kuřecím vývarem. Duste do změknutí spolu s ananasem. Nechte ještě krátce povařit. Pohanku uvařte spolu s baby karotkou (ideálně v páře). Pohanku lze ochutit čerstvým oreganem nebo např. mátou, která se k ananasu hodí. Podávejte spolu s krůtí směsí.

Foto: Archiv