Vařte po Italsku! Italská kuchyně je chutná, zdravá a jednoduchá. Zkuste jeden z následujících receptů a dopřejte svým chuťovým buňkám jedinečný gastronomický koncert!

Polévka s cizrnou a brokolicí

Polevka s cizrnou a brokolici

Suroviny na 4 porce: 1 konzerva sterilované cizrny (nebo 240 g uvařené cizrny), 200 ml vody, 1 sklenice Dolmio boloňská omáčka s bazalkou, 100 g brokolice, sůl, jarní cibulka na ozdobu

Cizrnu sceďte, dejte spolu s vodou, omáčkou a velkou špetkou soli do hrnce a prohřejte. Brokolici rozeberte na maličké růžičky, povařte 2 minuty ve vodě nebo v páře a sceďte. Polévku rozlijte do misek a ozdobte tenkými proužky jarní cibulky. Můžete podávat se zakysanou smetanou.

Minipizza s tuňákem

Minipizza s tunakem

Suroviny na 4 porce/8 minipizz: 750 g listového těsta, 3/4 sklenice Dolmio boloňská omáčka s bazalkou, 200 g tuňáka z konzervy, 200 g mozzarelly v nálevu, 12 cherry rajčátek na ozdobu, 12 oliv, bazalka na ozdobu, česnek

Listové těsto vyválejte na pomoučené ploše do tloušťky 1 cm a vykrojte z něj 8 kol o průměru cca 12 cm. Pokud nemáte po ruce nic s tímto průměrem, plát těsta nechte celý a po upečení ho rozkrájejte na porce.

Kola těsta položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je prolisovaným česnekem a rozetřete na ně omáčku tak, aby zůstal 1,5 cm od okraje volný. Do omáčky dejte kousky okapaného tuňáka, natrhanou mozzarellu, půlky cherry rajčátek a olivy. Plech vložte do trouby rozehřáté na 210 stupňů a pečte asi 20 minut do zlatova. Podávejte ozdobené lísky bazalky.

Gnocchi s bazalkovou strouhankou

Gnocchi s bazalkovou strouhankou

Suroviny na 4 porce: 700 g bramborových gnocchi, 1 sklenice Dolmio boloňská omáčka s bazalkou, 1 kelímek ricotty, sůl

Bazalková strouhanka: 2 toasty (40 g), 20 lístků bazalky, 8 lžic olivového oleje, 20 g strouhaného parmazánu, 1 lžička kůry z dobře očištěného citronu, sůl

Toasty nakrájejte na kostky, přidejte lístky bazalky a v sekací nádobě tyčového mixéru nebo robotu nasekejte najemno (sekejte 30 sekund až 1 minutu). Na pánvi rozehřejte olivový olej a opražte na něm nasekané toasty s bazalkou. Jakmile strouhanka zezlátne, přesypte ji do misky, smíchejte s parmazánem a citronovou kůrou a osolte.

Gnocchi vsypte do vroucí vody, vařte při mírné teplotě asi 3 minuty (než vyplavou na povrch) a sceďte. Omáčku prohřejte v kastrolku spolu s ricottou a pak ji rozdělte do hlubokých talířů. Přidejte gnocchi a posypte bazalkovou strouhankou.

Foto: Dolmio