Marně bloudíte obchodem a nevíte, co uvařit? Nechte se inspirovat našimi snadnými recepty na skvělé večeře za pár korun.

Široké nudle s pečeným lilkem a paprikami

siroke nudle s pecenym lilkem a paprikami

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota: 756kcal

Suroviny na 4 porce: 1 lilek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 zelená paprika, 1 žlutá paprika, 1 feferonka, 8 lžic olivového oleje, 300 g těstovin (široké nudle nebo špagety), 250 g ricotty, několik snítek bazalky na ozdobení, sůl

široké nudle s pečeným lilkem a paprikami suroviny

Lilek zbavte stopky, podélně ho rozřízněte a nakrájejte na půlkolečka (menší lilky na kolečka). Dejte je na cedník, osolte, promíchejte a nechte asi 30 minut „vypotit“, aby nebyl hořký.

Cibuli a česnek oloupejte a obojí nakrájejte na plátky. Papriky i feferonku zbavte semínek, papriky nakrájejte na čtverce a feferonku na nudličky. Na hlubší pánvi zahřejte olej a lehce v něm osmažte napřed několik minut cibuli a poté přihoďte i česnek.

Přidejte opláchnutý a osušený lilek, papriky a feferonku a za stálého míchání vše orestujte na prudším ohni. Pak ztlumte plamen, osolte a ještě asi 10 minut smažte.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, slijte je a přidejte do pánve k zelenině. Na závěr směs promíchejte s ricottou a pokrm podávejte ozdobený bazalkou.

Tip: Česnek přidejte, až když se cibule trochu zasmaží, protože delším smažením by zhořkl.

Kuře s okurkou

kure s okurkou ryze

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota: 442 kcal

Suroviny na 4 porce: 2 střední červené cibule, 1 salátová okurka (ale můžete použít i nakládačky), 200 g  kuřecích řízků, 200 g kuřecích jater, 2 lžíce oleje, 1 citron, 280 g divoké dlouhozrnné rýže (ale můžete použít i obyčejnou dlouhozrnnou rýži), řeřicha na ozdobení, pepř, sůl

kure s okurkou suroviny

Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte podélně na dílky. Okurku rozpulte a dužinu nakrájejte na plátky. Kuřecí řízky a játra nakrájejte na nudličky.

Na hlubší pánvi rozpalte olej a maso i játra zprudka opečte dohněda. Zeleninu přimíchejte do pánve, vše osolte, opepřete a zakapejte citronovou šťávou. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni pomalu duste 15–20 minut. Podlévat většinou nemusíte, protože okurka pustí dostatek vody.

Podávejte s rýží uvařenou podle návodu na obalu. Na talířích ozdobte řeřichou.

Tip: Pokud je okurka zralejší, oloupejte slupku a tvrdší semínka odstraňte lžičkou.

Krokety z hovězího masa s fazolkami

krokety z hoveziho masa s fazolkami

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota: 451 kcal

Suroviny na 4 porce: 1 houska, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 500g mletého hovězího masa, 1 mrkev, ¼ celeru, 2 vejce, 1 lžíce jemně nasekané petrželky, hladká mouka na obalení, čerstvě mletý pepř, sůl

Fazolky: 1 cibule, 500 g fazolek, 1 lžíce olivového oleje, 4 rajčata, 4 snítky oregana, sůl

krokety z hoveziho masa s fazolkami suroviny

Housku nastrouhejte nahrubo. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. Na pánvi rozpalte olej, přidejte do něj cibuli, za chvilku česnek a za stálého míchání obojí lehce osmažte do světle žluta.

Mleté hovězí maso vložte do mísy a vmíchejte k němu jemně nastrouhanou mrkev a celer. Přidejte zpěněnou cibuli s česnekem, nastrouhanou housku a vejce, lehce rozšlehaná vidličkou. Osolte, opepřete a spolu s nasekanou petrželkou všechno dobře promíchejte.

Troubu rozpalte na 180 °C. Na pomoučeném prkénku utvořte krokety a pak je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Fazolky: Cibuli oloupejte a nakrájejte na dílky. Fazolkám odkrojte konce se stopkou a v míse je promíchejte s cibulí, olivovým olejem, solí, rajčaty nakrájenými na kostičky, a lístky oregana. Přidejte je na plech ke kroketám a vše společně pečte asi 25 minut.

Tip: Maso a zeleninu můžete podobným způsobem osmažit i na pánvi.

Foto: Archiv