Jste přejedení české klasiky a měli byste chuť na něco lehkého a výživného? Nechte se inspirovat našimi snadnými zeleninovými recepty na skvělé večře za pár korun.
Jarní zelenina s medovou zálivkou
Ingredience:
100 g mladé mrkve
100 g lusků zeleného hrášku
100 g kedluben
100 g zelených fazolek
Ředkvičky na ozdobu
Sůl
Zálivka:
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžičky Aceto balsamico
1 lžíce medu
1lžička citronové šťávy
Příprava:
Hrášek vyloupejte z lusků, mrkev a kedlubny očistěte a nakrájejte. Fazolky zbavte vlákna uprostřed a přepulte. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, osolte ji. Jakmile začne vřít, vhoďte do ní mrkev, počkejte minutu, přidejte kedlubny a fazolky. Po další minutě přidejte kuličky hrášku. Vařte 6 minut tak, aby byla zelenina „na skus“, ani příliš měkká, ani tvrdá. Zeleninu přeceďte a teplou ji promíchejte se zálivkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí. Zdobte ředkvičkami nakrájenými na plátky.
Mléčný kuskus s grilovanou zeleninou
Ingredience:
šálek kuskusu
šálek čerstvého mléka
sůl
40 g jemně strouhaného parmezánu
200 g lilku
2 stroužky česneku
200 g cukety
1 jarní cibulka
2 větvičky bazalky
Příprava:
Kuskus nasypeme do kovové misky a přimícháme parmezán. Mléko přivedeme k varu, osolíme ho a přelijeme na kuskus, zakryjeme poklicí a necháme asi 2 – 3 minuty stát. Potom kuskus odklopíme a promícháme. V hluboké pánvi opečeme na olivovém oleji na lilek a cuketu pokrájené na tenké plátky, přidáme jarní cibulku a podle chuti přisolíme. Podušenou zeleninu promícháme s kuskusem a doplníme lístky bazalky.
Špenátová polévka s pestem
Ingredience:
250g listového špenátu
1 l zeleninového vývaru
180 ml smetany
2 žloutky z vajec
Sůl a pepř podle chuti
4 lžíce zakysané smetany
Pesto:
100 ml olivového oleje
50g čerstvých bazalkových listů
100 g nastrouhaného sýra Grana Padano
50 g piniových oříšků
2 stroužky česneku
Sůl
Příprava:
Do vařícího zeleninového vývaru vložte očištěný špenát. Uvařte doměkka. Horkou polévku rozmixujte ponorným mixérem a zahustěte žloutky rozmíchanými ve smetaně. Na pesto utlučte v hmoždíři nebo rozmixujte ponorným mixérem všechny uvedené ingredience. Po rozdělení do talířů či hlubokých misek ozdobte každou porci lžící zakysané smetany s pestem.
Foto: Billa, Kunín