Jste přejedení české klasiky a měli byste chuť na něco lehkého a výživného? Nechte se inspirovat našimi snadnými zeleninovými recepty na skvělé večře za pár korun.

Jarní zelenina s medovou zálivkou

Ingredience:

100 g mladé mrkve

100 g lusků zeleného hrášku

100 g kedluben

100 g zelených fazolek

Ředkvičky na ozdobu

Sůl

Zálivka:

3 lžíce extra panenského olivového oleje

2 lžičky Aceto balsamico

1 lžíce medu

1lžička citronové šťávy

Příprava:

Hrášek vyloupejte z lusků, mrkev a kedlubny očistěte a nakrájejte. Fazolky zbavte vlákna uprostřed a přepulte. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, osolte ji. Jakmile začne vřít, vhoďte do ní mrkev, počkejte minutu, přidejte kedlubny a fazolky. Po další minutě přidejte kuličky hrášku. Vařte 6 minut tak, aby byla zelenina „na skus“, ani příliš měkká, ani tvrdá. Zeleninu přeceďte a teplou ji promíchejte se zálivkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí. Zdobte ředkvičkami nakrájenými na plátky.

Mléčný kuskus s grilovanou zeleninou

Ingredience:

šálek kuskusu

šálek čerstvého mléka

sůl

40 g jemně strouhaného parmezánu

200 g lilku

2 stroužky česneku

200 g cukety

1 jarní cibulka

2 větvičky bazalky

Příprava:

Kuskus nasypeme do kovové misky a přimícháme parmezán. Mléko přivedeme k varu, osolíme ho a přelijeme na kuskus, zakryjeme poklicí a necháme asi 2 – 3 minuty stát. Potom kuskus odklopíme a promícháme. V hluboké pánvi opečeme na olivovém oleji na lilek a cuketu pokrájené na tenké plátky, přidáme jarní cibulku a podle chuti přisolíme. Podušenou zeleninu promícháme s kuskusem a doplníme lístky bazalky.

Špenátová polévka s pestem

Ingredience:

250g listového špenátu

1 l zeleninového vývaru

180 ml smetany

2 žloutky z vajec

Sůl a pepř podle chuti

4 lžíce zakysané smetany

Pesto:

100 ml olivového oleje

50g čerstvých bazalkových listů

100 g nastrouhaného sýra Grana Padano

50 g piniových oříšků

2 stroužky česneku

Sůl

Příprava:

Do vařícího zeleninového vývaru vložte očištěný špenát. Uvařte doměkka. Horkou polévku rozmixujte ponorným mixérem a zahustěte žloutky rozmíchanými ve smetaně. Na pesto utlučte v hmoždíři nebo rozmixujte ponorným mixérem všechny uvedené ingredience. Po rozdělení do talířů či hlubokých misek ozdobte každou porci lžící zakysané smetany s pestem.

Foto: Billa, Kunín