více >>

Přes týden má málokdo čas trávit hodiny v kuchyni a vytvářet kulinářské speciality. Rychlá večeře však nutně neznamená, že se musíte odbýt, stačí jen dobrý nápad. A my máme pro vás hned tři!

Zeleninová polévka

Zeleninova polevka

doba přípravy:  10 minut + 25 minut vaření nutriční hodnota:  215 kcal

suroviny na 4 porce: 1 l zeleninového vývaru (můžete použít i vývar z kostky bez glutamátu), ¼ celerové bulvy, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 3 stonky řapíkatého celeru, 1 lžíce másla, koření (4 celé pepře, 1 jalovec, 2 nové koření, 1 bobkový list), 4 vejce (mohou být i křepelčí), sůl

Zeleninova polevka - suroviny

  1. Vývar přiveďte k varu. Cibuli nakrájejte na měsíčky, celer, mrkev a petržel na nudličky. Z řapíkatého celeru stáhněte nožíkem tuhá vnější vlákna a řapíky nakrájejte příčně na plátky. Lístky si schovejte na ozdobení polévky.

  2. V kastrolu zahřejte máslo, jakmile zpění, vsypte do něj nakrájenou zeleninu. Chvíli ji smažte a pak zalijte horkým vývarem. Přidejte koření, osolte, přikryjte pokličkou a rychle přiveďte k varu. Oheň ztlumte a pomalu vařte asi 20 minut. Z hotového vývaru odstraňte velké kusy koření.

  3. Nahřejte talíře, do každého rozklepněte vajíčko a opatrně (z malé výšky) je zalijte vřelou polévkou. Bílek by se měl srazit a žloutek zůstat polotekutý jako u vajíčka naměkko.

Tip: Koření svažte do kousku gázy dlouhou nití, kterou přivážete k uchu hrnce. Půjde pak snadno vytáhnout a jednotlivé kousky koření nebudete muset z polévky lovit.

 

Salát se smaženým hermelínem

Salat se smazenym hermelinem

doba přípravy: 35 minut nutriční hodnota: 392 kcal

suroviny na 4 porce: 2 hermelíny, 1 vejce, 2–3 lžíce hladké mouky, ½ lžičky oleje, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce sezamových semínek, rostlinný olej na smažení, 1 červená čekanka, ½ římského salátu, 2–3 hrsti polníčku, 1 střední hrozen vína, 2–4 lžíce brusinkové zavařeniny, 1 lžička olivového oleje na zakapání salátu, sůl

Salat se smazenym hermelinem - suroviny

  1. Připravte si těstíčko na obalování hermelínů: Vidličkou rozmíchejte vejce s moukou a olejem. Hmota by měla být polotekutá, aby dobře držela na sýru. Na jeden talířek nasypte strouhanku a na druhý talířek sezamová semínka.

  2. Na pánvi zahřejte olej. Sýr nakrájejte na osminky, které obalujte nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a nakonec v sezamových semínkách. Obalené porce sýra hned vkládejte do horkého oleje. Kousky sýra osmažte po všech stranách a pokládejte je na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje tuk. Kousky sýra pak nechte trochu zchladnout.

  3. Větší listy čekanky, salátu a polníčku natrhejte na menší kousky a rozložte je na mísu. Přisypte hroznové víno. Salát lehce osolte a zakapejte brusinkovou zavařeninou a olivovým olejem. Nakonec na salát rozložte kousky smaženého sýra.

Tip: Zkuste salát připravit ještě trochu jinak: Místo hermelínu použijte sýr Jadel. Nakrájejte ho na kostky, které ogrilujte na grilovací pánvi lehce potřené olejem.

 

Ryba pečená se zeleninou

Ryba pecena se zeleninou

doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení nutriční hodnota: 298 kcal

suroviny na 4 porce: 4 rybí filety z tresky nebo mořské štiky (celkem asi 600 g), ½ citronu, 2 větší paličky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 3 snítky tymiánu, 1 střední lilek (nebo 2 malé), 2 velké papriky, 1 svazek jarní cibulky, 2 lžíce mandlí nakrájených na plátky, barevný pepř, sůl

Ryba pecena se zeleninou - suroviny

  1. Rybu rozložte na talíř a zakápněte ji citronovou šťávou. Připravte si zálivku na salát: Oloupejte 1 stroužek česneku, prolisujte ho do mísy, přidejte olej, odrhnuté lístky tymiánu, sůl a všechno dobře prošlehejte vidličkou.

  2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Lilek nakrájejte na menší kostičky (malé lilky stačí nakrájet na čtvrtky). Papriky rozřízněte, odstraňte z nich semínka a dužinu nakrájejte na podobně velké kousky jako lilek. Cibulky očistěte, odstraňte ovadlé zelené listy a kořínky a podélně je rozřízněte. Zbylý česnek částečně oloupejte, ale nechte ho vcelku, jen ho napříč překrojte. Zeleninu a rybu vložte do mísy se zálivkou a vše promíchejte.

  3. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj rybu kůží nahoru a posypte ji drceným pepřem a plátky mandlí. Okolo ní rozložte zeleninu a dejte péct do rozpálené trouby asi na 15–20 minut.

Tip: Rybu se zeleninou můžete společně připravit i na pánvi.

Foto: Archiv