Zelenina je nedílnou součástí zdravého jídelníčku, to ale neznamená, že byste si na ní nemohli pochutnat. Ba naopak! Nejen, že může patison nebo třeba cuketa uspokojit vaše chuťové buňky, ale navíc dodá vašemu tělu mnoho výživných látek.  

Podle aktuálních výživových doporučení by jste měli denně zkonzumovat alespoň 400 g čerstvé nebo tepelně upravené zeleniny, která vám poskytne dostatečné množství vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších látek, které chrání tělo před řadou onemocnění. Účinek dostatečného příjmu zeleniny pocítíte v dlouhodobém měřítku například úbytkem kilogramů a snížením rizika vzniku cévních a srdečních onemocnění. Zelenina a látky v ní obsažené pomáhají také zvyšovat imunitu a chránit tak organismus před akutními zdravotními komplikacemi.

Zdravější a štíhlejší Patison je v našich kuchyních často opomíjený příbuzný dýně. Je velmi lehce stravitelný, má vysoký obsah vlákniny a napomáhá tak přirozenému pročišťování střev. Stejně jako dýně podporuje imunitu, pomáhá celkové regeneraci organismu, snižuje hladinu tuku v krvi a má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Z minerálů v něm najdete především sodík, draslík, železo, měď, chlor či fosfor.

Cuketa je zelenina oblíbená zejména mezi těmi, kteří se snaží udržet si štíhlou linii. Vysoký obsah vody a biologicky důležitých látek propůjčují cuketě nálepku nízkoenergetické potraviny. Nejhodnotnější jsou mladé cukety, které mají měkkou, lehce stravitelnou slupku. Právě ta je skvělým zdrojem karotenoidů, respektive vitaminu A, který je potřebný pro zdraví sliznic a ochranu našeho zraku. Dále obsahuje cuketa vitamin E, hořčík, vápník, fosfor a draslík. Cuketa napomáhá vylučování nadbytečné vody v těle a tedy vyplavování usazených toxinů a kyselin a stimuluje činnost ledvin.

Cuketová polévka s gorgonzolou

Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 1 najemno nasekaná cibule, 3 prolisované stroužky česneku, 800 g mladé cukety nakrájené na kolečka,1 lžička sušeného oregana, 800 ml zeleninového vývaru, 100 g gorgonzoly, sůl, pepř

Olej rozehřejte v hrnci, přisypte cibuli a asi 5 minut opékejte. Pak přidejte česnek, cuketu a oregano. Opékejte za stálého míchání dalších 10 minut. Vlijte vývar a vařte asi půl hodiny. Přidejte sýr, nechte jej rozehřát a pak polévku rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.

Patison plněný hovězím masem a kozím sýrem

Suroviny: 4 malé patisony, 100 g mletého hovězího masa, 120 g kuskusu, 100 g kozího sýra, 1 plechovka loupaných rajčat, 160 g rajského protlaku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička mletého římského kmínu

Předehřejte troubu na nejvyšší teplotu. Patisony rozložte na plech a dejte do trouby. Pečte 15 minut, otočte a pokračujte ještě 15 minut, dokud patisony nezměknou. Odkrojte vršek, vydlabejte dužinu a zbavte ji semínek. Mezitím v pánvi rozpalte olivový olej a 10 minut opékejte mleté maso. Vmíchejte rajčatový protlak, drcená rajčata, kmín a kuskus připravený dle návodu. Zakryjte a stáhněte z plamene. Nechte 10 minut odpočinout. Patisony naplňte hotovou směsí a posypte kozím sýrem. Zapékejte, dokud sýr nezačne bublat.

Foto: 123rf.com