Víte, kam v Praze zajít na populární tradiční britský pokrm fish and chips, tedy smaženou rybu s hranolkami? Nejlepší bezesporu najdete v bistru Fish&Chips 21 Dlouha St. na pražském Starém Městě.

V nabídce tohoto sympatického bistra v anglickém stylu najdete i masa, ryby a plody moře připravované (bez těstíčka) v rotisserii a na lávovém grilu. Tu doplňují další oblíbená jídla pro rychlé občerstvení – polévky, sendviče, saláty, smažené plody moře či zelenina. Používají zde výhradně čerstvé suroviny a vše je domácí výroby – od těstíčka, přes hranolky a omáčky, až po vynikající dezerty, které se připravují každý den jiné. Na kvalitu tady dbají a ctí pravidlo, že příprava dobrého pokrmu začíná již při výběru dodavatelů, mezi něž patří v první řadě renomovaní dodavatelé ryb, párky speciálně pro restauraci připravují v rodinném řeznictví Kšána a syn, pečivo zase v pekařství Mansson.

Fish and Chips_fish2

Prodej ve dne v noci Od listopadu zahájilo bistro Fish&Chips non-stop prodej jednoduchých jídel do ruky přes okénko. Úpravy doznalo též hlavní menu bistra, které je ovlivněno nejen sezonou, ale také poptávkou zákazníků. Non-stop okénko je funkční po 24 hodin. Přes den se zaměřuje na zákazníky, kteří nechtějí využít posezení v bistru ani objednávat jídlo s sebou, ale koupí si jen něco rychlého do ruky. Večer pak obsluhuje především návštěvníky zdejších početných klubů a barů, jimž v pozdních hodinách chybí v okolí možnost občerstvení. To představují především hot dogy s párečky od řezníka Kšány a podobné pokrmy.

Fish and Chips_kuchyne_chef Nosek

Burgery – skvělá novinka! Stálé menu bistra nyní také kromě pěti druhů ryb obohacuje výběr ze čtyř typů burgerů: klasický hovězí, jehněčí, mediteránský a tuňákový. Ty jsme měli možnost při degustaci postupně všechny ochutnat a řeknu vám, že byly naprosto vynikající. Ani neumím říct, který z nich byl nejlepší, ale rozhodně ochutnejte jehněčí a hovězí. K těm nám zdejší šéfkuchař Jiří Nosek prozradil: „Základem každého dobrého hamburgeru je bulka, která musí být trochu do sladka, a pak kvalitní maso. Pro klasický hovězí používáme tři druhy masa – krk, pupek a zadní – aby si zachoval svou šťavnatost, jehněčí meleme z krku a žeber. Na mediteránský používáme krůtí maso a do tuňákového filet ze žlutoploutvého Ahi tuňáka. Každý z burgerů (bulky peče speciálně pro bistro pekárna Mansson) je pak doladěný do některého ze světových regionů. Hovězí je klasický – s čedarem, domácím kečupem a majonézou, jak jej známe z Ameriky a Evropy. Jehněčí s 15 druhy koření míří chuťově na Balkán a Blízký východ, tuňákový je na asijský způsob a mediteránský s mozzarelou, bazalkou a tymiánem je samozřejmě inspirován Středomořím.“

20131108_029u

Denní nabídka Kromě toho v bistru každý den nabízejí jinou polévku a grilované vodňanské kuře marinované buď v tandoori koření nebo vietnamské barbecue omáčce. Pravidelně se obměňuje i specialita podniku (zhruba jednou za dva týdny), která vychází vždy z aktuální sezonní suroviny a je zaměřena spíše na gurmety. Naopak své pevné místo má v menu „Fruits de Mer pánev“, jejíž základ tvoří celý pečený mořský vlk, krevety, kalamáry a chobotnice. Ta je alternativou pro ty, kdo si chtějí pochutnat na rybě, ale bez smaženého těstíčka.

Tak dobrou chuť!

Foto: Archiv