Při návštěvě restaurace Jelica na pražském Zlíchově se neubráníte dojmu, že se zde čas zastavil v době dětství vašich maminek. Je to částečně způsobené rustikálním prostředím, které však kopíruje spíš současnost srbského venkova. Jelica totiž nabízí autentickou srbskou kuchyni, za kterou sem hosté neváhají jezdit i z daleka.

Pokud si potrpíte na vybrané designové prostředí a pokrmy v podobě malých uměleckých děl, jaké se podávají v drahých restauracích, tahle venkovská restaurace s barevnými stěnami ozdobenými válečkovým vzorem a talíři plnými jídla není pro vás. Zbystřit by však měli všichni ti, kteří si potrpí na kvalitu vstupních surovin a pravdivosti pokrmu na talíři. Na oboje se můžete v Jelice spolehnout. Majitel restaurace Radoslav Vučičevič totiž pochází ze smíšené srbsko-české rodiny a kuchyně v jeho podniku má tedy reálné srbské kořeny. O tom ostatně nejlépe svědčí přízeň Srbů, kteří žijí v ČR a jsou v Jelice častými hosty.

IMG_1300

Druhým bonusem zdejší restaurace je Radoslavova vášeň pro raw food, které se zde také podává (jde o pokrmy, jež neprošly varem a vyžadují tedy velmi kvalitní vstupní suroviny), díky tomu je velká část produktů, ze kterých se v Jelice jídla připravují, dokonce v biokvalitě. Princip zdejší kuchyně Radoslav shrnul výstižně: "Srbská kuchyně v naší restauraci je poctivá domácí kuchyně, která je připravovaná s velkým balkánským srdcem. A protože používáme kvalitní suroviny, není potřeba jídla příliš kořenit," a doporučil nám k ochutnání také výtečnou malinovou rakiji, která nádherně voní a stejně skvostně chutná.

IMG_1272

A co najdete na zdejším jídelním lístku? Milovníci lehce pikantních, ale současně i rustikálních pokrmů, v nichž hraje hlavní roli maso, se tu budou cítit jako v ráji. Doporučujeme především masa z grilu či jídla připravená pomalým pečením v tradičním srbském hliněném hrnci sač. Čevapčiči či pljeskavicu tu nabízejí hned v několika variantách, a pokud restauraci navštívíte s přáteli, objednejte si jako předkrm prkénko Jelica, které vám představí nejen výborné srbské salámy a pršuty, ale také speciální sýrovou pomazánku a lahodný fazolový salát. Pokud milujete krémové polévky, tady vám srdce zaplesá. Nazývají se čorby nebo potáži a v době naší návštěvy jich měli na výběr sedm.

svatebni zeli (2)

Jelica je jedinou čistě srbskou restaurací v Praze a na jejím jídelním lístku najdete také řadu neznámých srbských delikates. Jednou z nich je například Pirocká paprika, tedy sušená paprika plněná rýží s houbami či masem. Další specialitu představuje svatební zelí se šesti druhy masa, které je srbským národním pokrmem. Milovníci masa by na jídelním lístku neměli přehlédnout ani jehněčí připravené v mléce s rozmarýnem či hovězí kližku na kajmaku. Ceny za hlavní jídla se pohybují zhruba od 150 do 300 korun, což při vědomí kvality (a tudíž logicky vyšší ceny) vstupních surovin není zase tak moc.

Tak dobrou chuť!

Foto: Archiv