Tentokrát spolu nenavštívíme klasickou restauraci, ale malý rodinný podnik – bistro Sweet & Pepper DAYS v pražské Anglické ulici. Je v provozu teprve nedlouho, ale předpovídáme mu velkou (labužnickou) budoucnost.

Bistro Sweet & Pepper DAYS je sen jedné malé rodiny plné vyznavačů dobrého a kvalitního jídla, který se nyní stal skutečností. Je příjemné vidět za pultem v milém souladu lidi, o nichž víte, že je kromě práce spojují též vazby láskyplně příbuzenské a máte pocit, že kus té lásky najdete i v každém jídle, které vám naservírují.

Interiér bistra Sweet&Pepper DAYS (c) Nikola Pospíšil Šiková

Hlavou celého konceptu je Veronika Loudinová, která k tomu, jak podnik vznikal, prozradila: „Myšlenka mít místo, kde bychom mohli s podobně naladěnými lidmi sdílet naši ideu, jak se dobře najíst a užít si svůj den naplno, nás napadala vždy ve chvílích, kdy jsme pořádali naše rodinné oslavy. Ty se vždy točily hlavně kolem toho, co dobrého si tentokrát na náš velký stůl připravíme. A tak vznikala různá tematická menu. Laťku jsme si stavěli výš a výš a touha mít svoje vlastní bistro byla čím dál větší, až jednoho dne padlo rozhodnutí opustit naše manažerské pozice ve firmách a jít s nadšením do toho. Naše vize je přinést do světa české gastronomie tak trochu něco jiného. Chceme být originální, ale ne za každou cenu, chceme, aby lidem u nás bylo dobře, odcházeli spokojení s dobrou náladou a s orazítkovanou (stoprocentně recyklovatelnou) krabičkou plnou našich domácích dobrot.“

Tým bistra Sweet&Pepper DAYS (c) Nikola Pospíšil Šiková

A že tu dobroty opravdu mají! Při naší návštěvě jsme téměř nevěděli, co ochutnat dříve. Skvělé domácí limonády a freshe, 13 hodin pomalu pečené kachní maso ve francouzské bagetě, úžasný chesecake či čokoládovou pěnu… Budete-li mít někdy ráno cestu okolo (otevřeno mají od 8 do 19.30 hod, v sobotu od 8.30 do 18 hod), rozhodně sem zajděte na poctivou snídani na vidličku. Nezklame vás ani polední nabídka, v bistru se dá samozřejmě i posedět a při cestě z práce si můžete s sebou domů odnést jídlo na večer v krabičce.

Sladkosti v bistru Sweet&Pepper DAYS (c) Nikola Pospíšil Šiková

Denní nabídka jídel se nedrží striktně jednoho stylu či stejných chutí, ale inspiruje se pokaždé jinou kuchyní, takže jeden týden si můžete dopřát tu „nejitalštější“ pastu, druhý týden pro změnu český domácí chleba s pečenou husou a hořčicí a další týden třeba zdejší skvělý americký chilli hot dog. Stejně pestrý a neodolatelný je rovněž sortiment sladkých delikates, třeba bezlepkový hruškovo-čokoládový koláč, čokoládová bábovka z podmáslí, prezidentská bábovka podle prababiččina receptu, tvarohové řezy nebo pravé domácí buchty… Vše z prvotřídních, čerstvých surovin. Ve Sweet & Pepper DAYS je zkrátka každý den jiný, stejně jako v životě. A přesně dle zdejšího motta: Jeden den je krásně a vše je růžově sladké a hned druhý den to může být ostré a peprné, ale vždycky to stojí za to!

Tak dobrou chuť!

Foto: Archiv