Knížka z nakladatelství Ikar nese podtitul Letní setkání českých celebrit u prostřeného stolu a její autorka Marie Formáčková ji sepsala podle stejnojmenného pořadu, který vysílá Prima family. Pokřtilo ji rekordních patnáct celebrit!

Publikace přináší recepty osmačtyřiceti známých osobností, které v pořadu vařily loni v létě. V Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze proběhl křest i následná autogramiáda, které se zůčatnil Jiří Krampol, Andrea Kalivodová, Oldřich Navrátil, Petra Černocká, Anife Ismet Vyskočilová Hassan, Pavel Trávníček, Richard Nedvěd, Heidi Janků, Michaela Dolinová, Valérie Zawadská, Lenka Kořínková, Pavel Vítek, Dáda Patrasová, režisér pořadu Jiří Mádle a autorka Marie Formáčková.

Jiří Krampol přišel na křest mezi prvními. „Na natáčení pořadu vzpomínám rád, bylo to pár příjemně strávených dní. Kdybych mohl pro někoho uvařit a prostřít, pozval bych Emanuela Ridiho. Líbí se mi jeho pořady, je to milý člověk a výborně vaří. Asi by byla drzost předložit mu nějaké italské jídlo, spíš bych mu uvařil něco typicky českého,“ svěřil se nám herec.

Natáčení u kouzelníka Richarda Nedvěda probíhalo v létě v Ríšově nedostavěném bytě, takže v bojových podmínkách, a proto na něj asi nikdy nezapomene ani on, ani jeho spolustolovníci. „Ještě pořád nemám kuchyň, ale už mám pár zdí navíc. Ovšem stále si vařím maximálně krupicovou kaši. Při natáčení jsem slíbil, že až byt dodělám, pozvu tam tu naši partu - Heidi Janků, Lenku Kořínkovou a Lukáše Hejlíka. Ale zatím jsem to nestihl. Tak snad příští léto,“ slíbil Ríša.

„Pořad Prostřeno! VIP se mi moc líbí, a pokud mám čas, opravdu ho sleduju. Proto jsem cítila tak trochu jako povinnost přijít a podpořit křest jeho knížky. Zároveň jsem moc ráda, že jsem se tu mohla potkat s kolegy, se kterými jsem se už delší dobu neviděla, jako třeba s Jiřím Krampolem nebo Valérií Zawadskou,“ pochvalovala si Lenka Kořínková. Herec Pavel Trávníček přišel i s přítelkyní Monikou. Shodli se na tom, že si oba nejvíc pochutnají na klasické české kuchyni. „A oba ji taky rádi vaříme,“ říkali.

Oldřich Navrátil je vyhlášený kuchař a na natáčení vzpomíná s úsměvem. „Sešli jsme se na chalupě u mých přátel a bylo to úžasné. Bylo léto a v létě je skoro všechno úžasné. Co se koření týče, nejraději a nejčastěji používám pepř. A pak se jenom divím, že je jídlo tak ostré. Kdybych mohl, pozval bych na oběd své nejbližší, kteří už tu s námi nejsou. Babičku, dědečka, maminku a otce. Ty bych pohostil s radostí a s velkou láskou,“ přiznal Oldřich Navrátil.

Eva Decastelo, jež v letním speciálu také vařila, knížku pokřtít nestihla, protože na křest přijela napůl pracovně – natáčela reportáž do pořadu Top Star Magazín. „Já nejvíc vzpomínám na Jirku Pomejeho, který nás všechny do posledního dne bavil a hecoval. A taky na dietu, kterou jsem pak musela nasadit, abych ze sebe dostala všechny ty dobroty, které nám servíroval. Osobně mám kuchyň vybavenou různými přístroji, protože cokoliv, co mi zjednoduší práci, vítám s radostí. Hrnec, v němž jsem pekla maso, pak po mně chtělo několik známých. Hrozně ráda bych u nás doma prostřela Karlu Rodenovi, protože má pro mě velké charisma. Ideální by bylo, kdyby s sebou vzal ještě Ondru Vetchého, kterého miluju. Ale vzhledem k tomu, že špatně vařím, potřebovala bych tak roční trénink, abych si před nimi neudělala ostudu,“ smála se Eva.

Anife Vyskočilová Ismet Hassan se přiznala, že má doma ráda hosty a ráda pro ně vaří. „Když mám čas, připravím třeba kuře tandori nebo kokosové kuře, když spěchám, upeču šneky z listového těsta a plním je buď sýrem a šunkou, nebo marmeládou. Nemám žádné neoblíbené jídlo, chutná mi i koprovka, kterou většina lidí nejí. Zažila jsem přepych, ale taky velký hlad, proto si jídla vážím. Kdybych mohla, pozvala bych na večeři třeba Pavla Vítka, který je mi sympatický, nebo Michala Dlouhého, protože se mi moc líbí,“ prozradila Anife.

Autorka Marie Formáčková přiznala, že psaní této knížky pro ni bylo do jisté míry nebezpečnou záležitostí. „Nejen, že jsem při jejím sepisování měla velký hlad, ale hlavně mě přepadala chuť na všechny ty dobroty, které jsem před sebou viděla. Nejvíc na ty drobné minutky, které se často podávaly jako předkrm. Často jsem neodolala a hned jsem si je připravila. Nejzvláštnější místo, kde jsem kdy jedla, bylo na jedné novinářské cestě po arabských zemích - v Jordánsku ve stanu u beduínů. Nikdy na to nezapomenu, protože jsem následující půlrok strávila v nemocnici a snažila se dostat z těla parazita.“ vzpomíná, dnes už s úsměvem, autorka knihy.

Foto: showpix.cz