více >>

V oblasti výživy existuje řada mýtů, například, že když budete jíst tuky, budete obézní. Současný svět je posedlý nízkotučnými potravinami, žádný tuk rovná se zdravější jedinec. To je ale velký omyl.

Většina produktů s označením ,nízkotučný‘ nebo ,bez tuku‘ je zpracována tak, že je v nich tuk nahrazen cukrem. A ten našemu organizmu rozhodně neprospívá. Naopak mnoho tuků je pro naše tělo vítaných – jsou zdravé, nezbytné pro naši duševní i fyzickou pohodu a dokonce hrají svou roli při snižování váhy. Naše tělo potřebuje tuky k tomu, aby mohlo správně fungovat. Nehledě na to, že mnoho vitaminů (A, D, E, K…) je rozpustných v tucích, tedy je můžeme vstřebat pouze za přítomnosti tuku.

Zkuste následující tuky, začlenit do svého jídelníčku. Budete se cítit lépe a vaše tělo nebude strádat.

Ořechy – jsou plné úžasných živin , zdravých tuků a bílkovin. Jsou jedním z nejlepších zdrojů kyseliny alfa-eleostearové, jež patří mezi omega-3 mastné kyseliny, které prospívají vašemu srdci, snižují cholesterol a jsou bohaté na L-arginin, jenž podporuje imunitu i hojení ran, zlepšuje funkci cév a pomáhá při kardiovaskulárních onemocněních. Ořechy obsahují také rozpustnou vlákninu a vitamin E. Ořechy můžete jen tak zobat v průběhu dne nebo je přidat do salátů, pomazánek či smoothie.

9175649_l

Avokádo – Je vynikajícím zdrojem glutathionu, silného antioxidantu, jenž čistí naše tělo od těžkých kovů, přirozeně detoxikuje a bojuje s volnými radikály. Avokádo je bohaté na kyselinu listovou, jež je prospěšná pro vývoj plodu v těhotenství, snižuje výskyt onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Je také dobrým zdrojem vitaminu E. Některé studie ukazují, že mnoho živin se vstřebává lépe, když jsou konzumovány spolu s avokádem.

7741904_l

Kokosový olej – Skvěle se hodí na vaření, ovšem můžete ho přidat i do studených pokrmů. Má jedinečné antimikrobiální, antibakteriální a protirakovinové účinky. Zlepšuje trávení a vstřebávání živin a udržuje zdravou střevní mikroflóru. Podporuje také funkci ledvin a jater a přispívá k lepší funkci metabolismu a regulaci tělesné hmotnosti. Nasycené mastné kyseliny, obsažené v kokosovém oleji, jsou narozdíl od těch živočišných snadno vstřebány a slouží jako zdroj energie.

4935740_l

Semena – Obsahují vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny. Jsou také plné zdraví prospěšných minerálů jako je hořčík, selen a zinek. Nejlepší jsou lněná semena, semínka chia a také dýňová a slunečnicová semena. Především chia jsou považována za fantastický zdroj živin – jsou silným zdrojem antioxidantů, vlákniny, hořčíku, fosforu, manganu, mědi, železa a zinku. Můžete je přidat do pečiva, salátů, polévek nebo jen tak do jogurtu.

6608209_l

Olivový olej – Zdravá varianta pro pečení a zeleninové pokrmy. Je bohatý na antioxidanty, chlorofyl, karotenoidy a vitamin E. Olivový olej je deální pro snížení krevního tlaku, pro pacienty trpící rakovinou a cukrovkou i osoby bojující s astmatem a artritidou. Pokud zařadíte olivový olej do svého jídelníčku, pomůže vám udržet optimální tělesnou váhu.

14369607_l

Foto: 123rf.com