Pokud patříte mezi gurmány anebo vás čeká nějaká slavnostní příležitost, rádi vám doporučíme restauraci, která vám učaruje svou polohou, interiérem i podávaným jídlem. Osobně ji vyzkoušela redaktorka Monika Franková a od té doby na ni nedá dopustit.
Když jsem poprvé navštívila restauraci Mlýnec na pražské Novotného lávce, byla jsem okouzlena neobvyklým výhledem na Karlův most. Velká prosklená stěna restaurace a přilehlá terasa se totiž nacházejí pouze pár metrů nad hladinou Vltavy, takže sedíte na úrovni mostních pilířů a k obloukům Karlova mostu vzhlížíte zespoda. Dýchne zde na vás velebnost věků i um dávných stavitelů – zkrátka romantika každým coulem.
Jarní delikatesy A to nemluvím o jídle! Restaurace v době mé poslední návštěvy nabízela pokrmy na téma česká kuchyně v moderním pojetí – samozřejmostí byly čerstvé suroviny a perfektní servis. Menu nového šéfkuchaře Marka Šády jsem zatím neměla možnost ochutnat, ale jeho zkušenosti ze zahraniční gastronomie a neotřelý přístup k české kuchyni slibují velké kulinářské zážitky. Jarní menu, které připravil na duben, sklidilo u návštěvníků zasloužený úspěch. Ostatně o Markově kreativnímu přístupu k české gastronomii se můžete přesvědčit i v květnovém menu, jehož hlavní hvězdou je chřest. Tato žhavě sezonní zelenina bude zastoupena ve všech chodech, od předkrmu po dezert.
Malá ochutnávka:
● Zajímavou kombinaci salátu ze zeleného chřestu, makové zmrzliny, balsamico kaviáru a šťovíku nabídne již první chod.
● I polévka se ponese v chřestovém duchu, doplněna bude o citrónovou kůru a domácí marshmellow.
● Jako hlavní chod bude podáván kuřecí „supreme“ sous vide, s domácími šafránovými těstovinami, chřestovou pěnou a hoblinami ze sýra Gran Moravia.
● Milovníci telecího masa si jistě vychutnají telecí brzlík s výhonky zeleného hrášku, kedlubnou, bílým chřestem a hořčičným „Jus“.
● Závěr bude ve znamení chřestové zmrzliny v čokoládové pěně s kandovaným chřestem.
K menu se budou podávat nejlepší ryzlinky z Jižní Moravy.
Foto: Archiv