Paella pochází z Valencie a ve Španělsku, především ve východní části, ji potkáte na každém kroku. Jejím základem je speciální rýže, zelená zelenina, maso nebo mořské plody a koření.

Samotné slovo paella pochází z Katalánštiny, má ovšem kořeny ve staré Francouzštině a v obou případech sloužilo jako označení pro pánev. Tohle fantastické jídlo se totiž připravuje v hluboké pánvi a protože je plná vitaminů, pochutnají si na něm labužníci i dietáři. Podle staré tradice připravují Paellu muži nad otevřeným ohněm, do kterého přikládají větvičky pomerančovníku a borovice, včetně šišek. Takto navoněný kouř potom dodá Paelle nevšední aroma. A hosté prý jedí Paellu přímo z pánve, zvané paellera.

Máme pro vás recept na pravou španělskou Paellu, postup není nijak složitý, zato výsledek je fantastický! Vyzkoušejte a dejte vědět, jak se vám povedla.

PAELLA S MOŘSKÝMI PLODY

 

Suroviny na 4 porce: 1 červená cibule • 4 stroužky česneku (nebo celá, přepůlená palička) • 1 červená paprika • 3 lžíce olivového oleje • 1 plátek slaniny • 100 g klobásy Chorizo • špetka kajenského pepře • 250 g kulatozrnné rýže • 125 ml suchého bílého vína • špetka šafránu • 100 g hrášku • 12 krevet • 2 chobotničky (můžete použít i mražené) • 100 g bílé ryby (pangasia nebo tresky) • 2 lžíce nasekané petrželky • sůl

Jak na to: 

  1. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nakrájejte. Papriku omyjte, osušte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte na nudličky. Na velké pánvi rozpalte olej, přidejte do něj nakrájenou cibuli, česnek, nadrobno nakrájenou slaninu a papriku a 5 minut na mírném ohni vše smažte.

  2. Přidejte chorizo nakrájené na kolečka, špetku kajenského pepře a mírně osolte. Přisypte rýži a zamíchejte. Podlijte vínem a nechte je prudce odvařit. Pak rýži mírně podlijte horkou vodou, přidejte šafrán namočený ve lžíci teplé vody a pomalu vařte 15 minut bez pokličky a bez míchání. Podle potřeby podlévejte vodou.

  3. Přisypte hrášek, krevety, na kolečka nakrájené chobotničky a kousky rybího masa. Všechno jakoby vtlačte do rýže. Přiklopte a vařte na mírném ohni 10 minut. Během vaření jednou rýži lehce podeberte ode dna. Sundejte z ohně a nechte dalších 5 minut odležet. Hotovou paellu posypte petrželkou a podávejte.

Foto: Marek Bartoš