Nevyzpytatelné počasí dokáže člověku pěkně zkazit náladu, zvlášť když teploty padají k nule na konci května. Uvařte si polévku plnou vitaminů, která vás hezky prohřeje a naleje vám do žil potřebnou dávku optimismu. Máme pro vás hned tři recepty a všechny jsou skvělé!

Vietnamská kuřecí polévka „Pho ga“

Vietnamska kureci polevka Pho ga

Doba přípravy: 35 minut + 45 minut vaření vývaru, nutriční hodnota: 539 kcal

Suroviny na 4 porce: 2 kuřecí stehna, 1cibule, 1–2 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru, kousek skořicové kůry, 3 hvězdičky badyánu, 250 g rýžových nudlí, 2 jarní cibulky, ½ svazku koriandru, ½ svazku bazalky, miska výhonků mungo, sůl

na octovou omáčku: 6 stroužků česneku, 1 feferonka, 100 ml rýžového octa

Vietnamska kureci polevka Pho ga - suroviny

Maso vykostěte a nakrájejte na tenké plátky. Uchovejte je v chladu. Kosti vložte do hrnce a zalijte 1,5 l  vody a povařte je asi 45 minut.

Octová omáčka: Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Celou feferonku i se semínky nakrájejte na jemná kolečka. Do mističky nalijte rýžový ocet, přidejte nakrájený česnek a feferonku a nechte odležet.

Cibuli oloupejte, jemně nakrájejte a nasucho opražte v hrnci spolu se zázvorem, skořicí a badyánem. Na opraženou směs nalijte vroucí vývar a vařte pomalým varem 15 minut. Vývar přeceďte (kosti, cibuli ani koření už nebudete potřebovat), osolte, přidejte nudličky masa a vařte dalších 10 minut.

Cibulky očistěte a nakrájejte na jemná kolečka. Bylinky nasekejte na kousky (několik lístků koriandru si nechte na ozdobu polévky při servírování). Výhonky mungo rozložte na cedník a prolijte je vroucí vodou.

Rýžové nudle připravte podle návodu na obalu a pak je rozdělte do polévkových misek. Na nudle rozložte maso, cibulku, bylinky a výhonky mungo. Zalijte vařícím vývarem a na dochucení podávejte octovou omáčku.

Tip: K ochucení polévky a dalších vietnamských jídel se používá rybí omáčka, sladká i ostrá chilli omáčka, kerblík a citrony nebo limetky nakrájené na čtvrtiny. Ve Vietnamu se maso a nudle z polévky vyjídají hůlkami a tekutina se na závěr z misky vypije.

Polévka z cuket

Polevka z cuket

Doba přípravy: 25 minut, nutriční hodnota na 1 porci: 167 kcal

Suroviny na 4 porce: 500 g cuket, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1žíce oleje, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 lžíce nasekané pažitky, hrubě drcený barevný pepř, sůl

Polevka z cuket - suroviny

Polovinu cuket nakrájejte na plátky a odložte. Zbytek nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu zpěňte máslo, přidejte jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji na mírném ohni nechte lehce zezlátnout. Přidejte česnek nakrájený na plátky a ještě chvilku smažte, ale dejte pozor, aby příliš neztmavl a nebyl pak hořký.

Do hrnce nasypte nastrouhanou cuketu, zalijte litrem horké vody, osolte, opepřete a vařte asi 10 minut. Polévku nechte trochu vychladnout a poté ji dohladka rozmixujte.

Papriku rozkrojte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Přisypte ji do rozmixované polévky a vařte pomalým varem ještě asi 10 minut.

Plátky cukety opečte z obou stran na pánvi potřené olejem. Na talířích každou porci polévky ozdobte plátky opečených cuket, rozdrobeným uvařeným vejcem a posypte nasekanou pažitkou.

Tip: Polévku můžete posypat také grilovanými, nebo nasucho opečenými semínky tykve. Díky nim bude zdravější i vydatnější.

 

Marocká cizrnová polévka (harira)

Marocka cizrnova polevka

Doba přípravy: 35 minut, nutriční hodnota na 1 porci: 466 kcal

Suroviny na 4 porce: 2 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 krůtí řízek (asi 300g), 2 stroužky česneku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička římského kmínu (můžete vynechat), 1 bobkový list, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 konzervy cizrny, 2 konzervy krájených rajčat, 3 lžíce nasekané petrželky, sůl, 4 placky arabského chleba

Marocka cizrnova polevka - suroviny

V kastrolu zahřejte olej a na mírném ohni v něm nechte zpěnit nakrájenou cibuli.

Přihoďte maso nakrájené na kostky a prudce je opečte ze všech stran. Přisypte nasekaný česnek, mletou papriku, římský kmín a bobkový list. Zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a za občasného míchání smažte asi 2 minuty.

Zalijte 0,5 l horké vody (aby se směs neochladila), přimíchejte slitou cizrnu a nasekaná rajčata. Přiveďte k varu a pomalu vařte asi 30 minut.

Na talířích posypte polévku nasekanou petrželkou a podávejte s grilovanými plackami arabského chleba.

Tip: Pokud koupíte cizrnu suchou, namočte ji den předem do studené vody.

Foto: Archiv