S pomalu se blížícím Pálením čarodejnic, které s sebou přináší tradiční vatry ohně a oblíbené opékání buřtíků, není na škodu zamyslet se nad kvalitou uzenin, které si nabodnete na klacek a pak s chutí sníte.

Sice už máme povědomí o tom, že do uzenin nepatří různé "vycpávky" a že levné rovná se ve skutečnosti pěkně drahé, protože neplatíme za maso, ale za škrobové moučky, separáty a kdoví co ještě!

Jak se tedy orientovat? Pokud nemáte svého spolehlivého řezníka, můžete se na kvalitu uzenin spolehnout třeba ve farmářských prodejnách Náš grunt anebo na opékání koupit obyčejný špekáček. On totiž tuzemský špekáček – žádný opékáček, vuřt, grilovací buřt apod. – si v EU vysloužil ochranu v podobě takzvané zaručené tradiční speciality. Název špekáček proto smějí využívat jen potraviny, které dodržují přesnou recepturu, tedy 30 % vepřového masa, 30 % špeku a 40 % hovězího masa. Platná legislativa ale také udává, že špekáček musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku. To znamená, že se v jeho složení nesmí objevit náhražky masa a musí být vyroben z opravdu poctivých surovin.

IMG_14346

Pokud tedy složení výrobku napsané na obalu vypadá podezřele, nebo si ho při pultovém prodeji nemůžete vůbec zkontrolovat, dejte raději přednost kvalitním uzeninám.

Opékání a čarodějnicím zdar!

Foto: Archiv