Kravské mléko má poslední dobou dost mizernou pověst. Pryč jsou doby, kdy nám lékaři a rodiče omílali, že pít mléko je velmi zdravé. Jak je to ale doopravdy s tímto slavným balíčkem vitamínů a minerálů?

Ano s tvrzením, že je mléko zdravé je dnes každý moc opatrný. Dokonce po dlouhých jedenadvaceti letech skončila mega úspěšná americká kampaň s názvem Got Milk?, v níž se nechaly celebrity zvučných jmen fotit s proužkem od mléka nad horním rtem. Pro Got Milk? Pózoval například David Beckham, dále sestry Olsenovy, Kate Moss, Hugh Jackman a stovky dalších!

Nyní se do sporu o mléko dokonce aktivně zapojila bývalá manželka Paula Mc Cartneyho, Heather Mills, která dokonce chce po britské vládě, aby vypracovala jakési všeobecné „varování“ ohledně konzumace mléka a mléčných výrobků. Věří totiž, že hrají roli zásadní roli při vzniku onemocnění, jako je diabetes a některé druhy rakoviny. A není zdaleka sama. Švédští vědci také dříve prohlásili, že pití více než jedné sklenice mléka denně dokonce může zdvojnásobit riziko nákazy rakoviny vaječníků! Pojďme si tedy vysvětlit, jak to je ve skutečnosti.

Nejprve si rozeberme v minulosti tolik doporučované plnotučné kravské mléko. Nikdo mu nemůže upřít, že je doslova nacpané řadou živin, včetně bílkovin, vápníku, zinku, vitaminů A a B, a jodu. A právě vápník je zásadní pro naše kosti. Pokud ho máte v dospělosti málo, je velmi pravděpodobné, že dřív nebo později onemocníte osteoporózou. Ideální dávka je 800 mg vápníku denně a u dětí je to ještě o 200 mg více. Pro srovnání: jedna sklenice plnotučného kravského mléka obsahuje 300 mg, což je hodně, protože více vápníku můžete získat snad už jen ze sardinek… Jenže právě tady narážíme na vztyčený ukazováček, protože se kvůli tomuto zdroji vápníku vystavujeme zdravotním rizikům, které rozhodně stojí za pozornost.

Podle britského deníku Daily Mail se v odborných kruzích aktuálně mluví o tom, že ženy, které získají denně více než 90 gramů tuku ze zdrojů, jako plnotučné mléko, vystavují se zvýšenému riziku vzniku rakoviny prsu. Důvod je prostý. Za všechno opět můžou hormony! Těhotné krávy produkují estrogen, který jde přímo do mléka. A právě jeho nadbytek v krvi je spojován s tímto zákeřným onemocněním.

V Japonsku už to vědí dávno, kravské mléko masově vyměnili za sojové a od té doby dramaticky poklesl počet nemocných. Dalším rizikem je fakt, že má klasické mléko velmi vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, jenž prokazatelně způsobuje onemocnění srdce a zvyšuje cholesterol. Dermatologové se rovněž shodují, že mléko funguje u rizikových pacientů jako spouštěč výsevu ekzému. Nemůžeme také nezmínit v kravském mléce obsaženou laktózu, tedy mléčný cukr, jež řada lidí vůbec ve svém těle nesnese. Ta dokonce v při zvýšené konzumaci stimuluje tvorbu hormonů, což může opravdu vyústit v rakovinu vaječníků.

Pokud také patříte mezi notorické mléčné pijáky a právě vám z předchozích řádků přejel mráz po zádech, vězte, že existují mléčné substituty, které vám vaši oblíbenou lahůdku vykompenzují. Velmi oblíbenou alternativou je sojové mléko.  Již dlouho je považováno za zdravou možnost pro ty, kteří netolerují laktózu.  A je čím dál tím populárnější kvůli skvělému dopadu na zdraví. Například dokáže snížit hladiny cholesterolu v krvi, pomáhá to chránit srdce.

Sója obsahuje isoflavony, které jsou anti-oxidanty, takže chrání stěny tepen před poškozením škodlivými látkami zvanými volné radikály. Na druhou stranu obsahuje také fytochemickou látku zvanou geinstein, jež podle vědeckých poznatků podporuje růst malých nádorů a brzdí růst organismu. Proto by jej ve větší míře neměly konzumovat vyvíjející se děti. Dalším vyhledávaným druhem mléka je kozí - ačkoli také obsahuje laktózu, většinou je mnohem lépe tolerováno.

Foto: Archiv