Rychlých a nenáročných receptů není nikdy dost! Ať už následující tři dobroty připravíte v rámci menu nebo postupně, vězte, že s nimi polechtáte i ty nejvybranější chuťové buňky. 

Těstovinový salát s krůtím masem

Zeleninovy salat s krutim masem

Doba přípravy: 30 minut; nutriční hodnota: 534 kcal/1 porce

Suroviny na 4 porce: 200 g těstovin (vřeten), 4 vejce, 100 g goudy, 8 menších rajčátek, 1 ledový salát, 300 g krůtích prsíček, 3 lžíce olivového oleje (1 lžíce do těstovin, 2 lžíce na osmažení prsou), mletá paprika, sůl, čerstvě mletý barevný pepř

Zeleninovy salat s krutim masem - suroviny

V hrnci s vroucí vodou, špetkou soli a lžící oleje uvařte těstoviny doměkka. Poté je propláchněte studenou vodou a nechte stát ve větší míse stranou. V jiném rendlíku uvařte vejce natvrdo, potom je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.

Sýr nakrájejte na kostičky (o velikosti asi 1x1 cm), omytá rajčátka rozpulte a salát natrhejte na menší kusy. Krůtí prsa osolte, opepřete a podle chuti okořeňte paprikou. Na pánvi s rozehřátým olejem maso osmahněte dozlatova. Nechte je vychladnout a nakrájejte na tenké plátky.

Do mísy s těstovinami přisypte zeleninu, sýr, krůtí prsa, přidejte vejce, zakapejte olivovým olejem a vše opatrně promíchejte.

Tip: Nedržíte-li dietu, připravte si na salát domácí majonézu. Pomocí ručního mixéru v míse rozšlehejte 2 žloutky, 1 lžičku hořčice a 2 lžíce bylinkového octa. Za stálého míchání přilévejte po tenkých pramíncích 150 ml olivového oleje. Jakmile majonéza získá krémovou konzistenci, vmíchejte do ní špetku soli a pepře. Majonézou přelijte salát před podáváním.

Noky s lososem a smetanovou omáčkou

Noky se smetanovou omackou a lososem

Doba přípravy: 30 minut; nutriční hodnota: 824 kcal

Suroviny na 4 porce: 500 g bramborových noků – gnocchi, 350 g chlazených filetů z lososa, 1 citron, 4 lžíce olivového oleje, 200 ml smetany, 3 menši rajčátka, pepř, sůl, lístky čerstvé bazalky na ozdobu, 50 g parmazánu na ozdobu

Noky se smetanovou omackou a lososem - suroviny

V hrnci uvařte noky podle návodu uvedeného na obalu. Vodu slijte a hotové noky nechte přiklopené, aby nevychladly. Lososa nakrájejte na malé kousky, osolte ho a pokapejte citronem. Na pánvi s rozehřátým olejem orestujte lososa ze všech stran. Osmažené kousky vyjměte z pánve a odložte na talíř.

Do stejné pánve přidejte smetanu, uvařené bramborové noky a omytá a na čtvrtiny nakrájená rajčátka. Vše krátce prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Přisypte lososové kousky a opatrně vše promíchejte. Servírujte s nahrubo nastrouhaným parmazánem, ozdobené lístky bazalky.

Tip: Lososa lze nahradit jiným druhem masa, nakrájeným na nudličky a narychlo osmaženým na pánvi, nebo třeba jen žampióny.

Ovocné koláčky z tvarohového těsta

Ovocne tasticky

Doba přípravy: 40 minut; nutriční hodnota: 877 kcal/1 porce koláčků

Suroviny na koláčky pro 4 osoby: 400 g lesního ovoce (může být i mražená směs), 1 vanilkový cukr, 3 lžíce medu, 250 g tvarohu, 250 g másla, 300 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1 vejce

Ovocne tasticky - suroviny

Troubu rozehřejte na 160 °C. Směs zmraženého ovoce nasypte do větší mísy, přidejte vanilkový cukr a med a vše dobře promíchejte. Z tvarohu, másla, mouky a cukru vypracujte těsto. Rozválejte je na placku (o síle asi 0,5 cm) a vykrajujte z ní pomocí malých formiček ozdobná kolečka. Na polovinu z nich naneste lžičkou připravenou směs z ovoce, přiklopte je zbylými kolečky a okraje pečlivě spojte, aby směs nevytekla.

Vzniklé koláčky vložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Upečené (ještě horké) koláčky posypte moučkovým cukrem.

Tip: Taštičky můžete uvařit ve vroucí vodě jako knedlíky.

Foto: Archiv