Grilovací sezona je v plném proudu, a tak jsme se rozhodli doporučit vám vskutku delikatesní recepty, díky kterým budete králem každého barbecue!

Ve spolupráci s víny Jacob's Creek, školou vaření Cerexim, grily Outdoorchef a magazínem Wine & Degustation vzniklo po pečlivé přípravě speciální čtyřchodové grilovací menu, které zvládne každý. Vychutnejte si jednotlivé pokrmy sladěné spolu s víny Jacob's Creek k dokonalým gurmánským prožitkům!

Tygří krevety s chilli a citronem 

chod1 krevety

Suroviny:  3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička chilli papriček, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžíce sójové omáčky Kikkoman, 2 lžíce tekutého medu

Smícháme citronovou šťávu s chilli, zázvorem, česnekem, koriandrem, sójovou omáčkou a medem, přidáme krevety a důkladně je ve směsi obalíme, marinujeme 30 minut. Grilujeme 3 minuty po každé straně, aby skořápka byla růžová a maso matné. Šťávu zredukujeme v pánvičce a krevety jí polijeme.

Snoubení s vínem: Shiraz Rosé, Jacob's Creek

JC Shiraz Rose_2014

Oblíbené lehké růžové víno, které působí svěže a voní i chutná po ovoci. Barva tohoto vína připomíná zralou jahodu a rané letní jablko. V chuti se odráží vyzrálá jahoda a zralá malina.

Pražma královská na bylinkách

chod2 ryba

Suroviny: 1 pražma královská, tymián (2 snítky na rybu), šalvěj (2 snítky na rybu), citrónová kůra z 1 citronu, olivový olej (5 lžic), sůl a pepř

Omytou a osušenou rybu několikrát nařízneme napříč až ke kosti. Osolíme. Rozmícháme olivový olej a všechno koření. Ryby potřeme zevnitř i zvenku kořenící směsí. Celé větvičky tymiánu vetkneme do zářezů. Do břicha ryby dáme celou snítku šalvěje. Necháme uležet cca 2 hodiny v chladu. Grilujeme z každé strany cca 10 minut. Před podáváním vykostíme.

Snoubení s vínem: Sauvignon Blanc, Jacob's Creek

JC Sauvignon Blanc_2014

Suché, středně plné víno s tropickou příchutí mučenky (marakuja) a guavy, se svěžím, ostrým povrchem.

Vepřová panenka s rozmarýnem a vinnou marinádou  

chod3 panenka

Suroviny: vepřová panenka (1 menší na osobu), rozmarýn (několik snítek), sůl, potravinový provázek

Na marinádu: 1 šálek červeného vína Jacob's Creek, ¼ šálku citrónové šťávy, 2 lžíce vinného červeného octa, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rozpuštěného másla či olivového oleje

Vepřovou panenku očistíme a odblaníme. Osušíme. Neomýváme vodou! Nakrájíme na špalíčky cca 3 cm silné, přivážeme 2 větvičky rozmarýnu. Připravíme si vinnou marinádu tak, že rozetřeme česnek, v rendlíku vše smísíme a na mírném ohni přivedeme krátce do varu. Odstavíme, přikryjeme a ponecháme v klidu asi 1 hodinu.

Špalíčky vložíme do marinády na cca 1–2 hodiny. Grilujeme ze všech stran celkem 5–8 minut. Při grilování poléváme zbytkem marinády. Rozřízneme napůl a odstraníme provázek. Servírujeme s grilovanou zeleninou.

Snoubení s vínem: Shiraz Reserve, Jacob's Creek

JC Reserve Shiraz_2014

Červené plné víno pochází z oblasti Barossa. Zdejší teplé dny a chladné noci umožňují optimální rozvoj intenzivních chutí. Vykazuje komplexní chutí moruše, švestek, čokolády a koření s výbornou délkou ovoce.

Grilovaný ananas s karamelem

chod4 ananas

Suroviny: 1 ananas, 1 lžička mleté skořice, 1 hrneček hnědého cukru, 400 ml kokosového mléka, máta na ozdobu

Ananas nakrájíme na kolečka. Prostřední dřevnatou část odstraníme. Kokosové mléko nalijeme do misky, do druhé misky nasypeme cukr se skořicí a promícháme. Kolečka ananasu postupně obalujeme v kokosovém mléce a ve směsi skořicového cukru. Obalená kolečka ananasu grilujeme cca 5 minut, cukr musí zkaramelizovat. Ozdobíme lístečky máty a podáváme.

Snoubení s vínem: Sparkling Rosé, Jacob's Creek

JC Sparkling Rose_2014

Šumivé víno ​​ vyrobené tradiční metodou zráním v láhvi. Je tvořeno z odrůd Pinot Noir (70 %) a Chardonnay (30 %). Ve vůni poznáme jemné tmavé peckoviny, v chuti měkce ovocné, bohatě perlivé se svěží až delikátní dochutí.

Foto: Archiv