Chřest prožívá v Česku svůj velký comeback. Není se co divit, když je tak lahodný, minimálně kalorický a právě nyní ve vrcholné formě.

Polévka ze zeleného chřestu

G5_2009tyden_polevka

doba přípravy: 30 minut, nutriční hodnota: 181 kcal

suroviny na 4 porce: 1 balíček zeleného chřestu (může být i bílý), 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml zakysané smetany, 50 g nasucho opražených mandlových lupínků, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, sůl

G5_2009tyden,polevkasuroviny

Z chřestu odřízněte tvrdé konce, stonky omyjte, osušte a od hlaviček směrem dolů oloupejte (nejlépe škrabkou na brambory). Vložte jej do hrnce s 1 litrem vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut. Několik hlaviček odkrojte, v cedníku je prolijte studenou vodou, aby si zachovaly svěží barvu, a schovejte na ozdobení polévky. Na pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Přidejte ji do hrnce k chřestu a vařte ještě 15 minut. Polévku rozmixujte, osolte, okořeňte a podávejte ozdobenou kopečkem zakysané smetany, celými hlavičkami chřestu a nasucho opraženými mandlovými lupínky.

Tip: Hlavičky chřestu nevařte stejně dlouho jako stonky, jsou křehké a snadno se rozvaří. Chřest se proto vaří svázaný a postavený v hrnci s vodou tak, aby špičky vyčnívaly ven. Můžete ho připravovat také ve speciálních kovových košíčcích nebo v obyčejném nerezovém košíku, používaném na odkapání příborů.

Těstoviny s chřestem, ricottou a rajčatovým pestem

G6_2008tyden_testoviny

doba přípravy: 25 minut, nutriční hodnota: 705 kcal

suroviny na 4 porce: 500 g těstovin (např. mašliček značky Agnesi), 400 g baby chřestu, 250 g sýra Ricotta, několik snítek bazalky, 1 sklenička hotového rajčatového pesta, 1 citron, čerstvě mletý pepř, sůl

G6_2008tyden_testoviny,suroviny

Chřest omyjte a osušte (jeli to nutné, zbavte ho dřevnatých konců). Vložte chřest do misky s plochým dnem, přelijte vroucí (osolenou a citronovou šťávou okyselenou) vodou a asi za minutu ho přelijte vodou studenou, neztratí tak barvu. Poté ho nakrájejte na kousky dlouhé 2–3 cm. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente. Vodu slijte, ale 2–3 lžíce si nechte na zalití pesta. Na rozehřátou pánev vložte 4 lžíce pesta, podlijte ho 1–3 lžícemi vody z těstovin, přimíchejte 4 lžíce ricotty, kousky chřestu a natrhané lístky bazalky. Prohřejte, ale nevařte. Pesto varem totiž hořkne. Do těstovin vmíchejte pestovou směs s chřestem a pak vše rozdělte na talíře.

Tip: Čerstvé rajčatové pesto si snadno připravíte i sami: Ve třecí misce smíchejte 4 lžíce olivového oleje, 100 g nasekaných jader vlašských ořechů, 4 lžíce dužiny z rajčat nebo rajčatového protlaku, 2–3 stroužky česneku a 4 lžíce nastrouhaného parmazánu. Vše utřete dohladka.

 

Vepřové kotlety s chřestem, bylinkovým máslem a polentou

G5_2009tyden,vepr

Doba přípravy: 30 minut + 45 minut na ztuhnutí másla, Nutriční hodnota: 554 kcal

suroviny na 4 porce: 1 svazek chřestu, 4 vepřové kotlety, olej na smažení

Polenta: 1 l vody, 250 g kukuřičné krupice

Bylinkové máslo: 2 lžíce změklého másla, ½ citronu, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané petrželové natě, pepř, sůl

G5_2009tyden,vepr.suroviny

Tvrdé konce chřestu odřízněte, stonky omyjte, osušte a od hlaviček dolů oloupejte škrabkou na brambory. Svažte je kuchyňským provázkem, svazek (hlavičkami nahoru) postavte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte asi 15 minut. Pak chřest prolijte studenou vodou, aby si zachoval svěží barvu, a nechte jej na cedníku okapat. Kotlety lehce naklepejte, kolem kosti nařízněte, aby se dobře propekly, osolte je, opepřete a opékejte v pánvi na rozpáleném oleji z každé strany asi 7 minut. Na talířích na každou porci masa položte několik stonků chřestu a kolečko bylinkového másla. Podávejte s polentovými noky.

Polenta: Ve větším hrnci přiveďte k varu 1 l osolené vody a za stálého míchání přisypávejte kukuřičnou krupici. Uveďte znovu k varu, ztlumte oheň a za častého míchání vařte 15–20 minut do zhoustnutí. Polentu potřete máslem, aby na jejím povrchu nevznikl škraloup, a nechte zchladnout. Ze ztuhlé polenty pak lžící vykrájejte noky, ukládejte je do mísy, přikryjte utěrkou a postavte na teplé místo, nejlépe na rendlík s horkou vodou.

Bylinkové máslo: Do misky vložte změklé máslo, osolte ho, zakápněte citronovou šťávou a promíchejte s nasekanou pažitkou a petrželkou. Dejte na chvilku ztuhnout do lednice a pak ze směsi vytvarujte na mikrotenové fólii váleček. Vložte jej do mrazničky a nechte dostatečně ztuhnout; trvá to aspoň tři čtvrtě hodiny.

Tip: Polenta bude zase trochu jiná, když do ní po uvaření přimícháte 50 g nastrouhaného sýra, např. eidamu nebo primátora. Nebudete-li mít dost času, můžete použít polentu instantní.

Foto: Archiv