Zabojujte s jarní únavou a uvařte si zeleninový pokrm, který vám dodá energii a potřebné vitaminy. Máme pro vás vyzkoušené lahůdky, které vám nezaberou déle než 30 minut.

Krémová květáková polévka

 Kvetakova polevka

Doba přípravy:  30 minut Nutriční hodnota: 159 kcal

suroviny na 4 porce: 1 středně velký květák, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 2 menší mrkve, 2 krajíčky toastového chleba, 100 g anglické slaniny, 1 vanička řeřichy na ozdobu, muškátový oříšek, sůl

Kvetakova polevka - suroviny

  1. Květák rozeberte na růžičky. Košťál a pěkné listy nakrájejte na kousky. Ve větším hrnci zahřejte na mírném ohni máslo. Jakmile začne pěnit, přisypte do něj mouku a umíchejte jíšku. Když jíška zbělá, postupně k ní za stálého míchání přilijte 1 litr studené vody. Přisypte nakrájený květák, osolte a rychle přiveďte k varu. Pak plamen ztlumte a pomalu vařte asi 25 minut. Květák vařte zpočátku odkrytý, aby z něj mohly unikat čpavé látky.
  2. Hotovou polévku rozmixujte nebo propasírujte na hladký krém a okořeňte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
  3. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Toastový chleba nakrájejte na kostky, každou druhou oviňte kouskem slaniny, napíchejte je na špejle a vzniklé špízy dejte na 10–15 minut opéct do trouby. Oloupejte mrkev, překrojte ji na kousky velké asi jako malíček a ty nakrájejte na jemné nudličky. Dejte je do misky a spařte vroucí vodou, pak je prolijte studenou vodou, aby zůstaly pěkně oranžové, a nechte je na cedníku okapat. Polévku nalijte do misek či talířů, ozdobte nakrájenou mrkví, omytými a nastřihanými lístečky řeřichy a slaninovým špízem.

 Tip: Mrkev na ozdobu polévky můžete nastrouhat i na struhadle s velkými otvory.

 

Vepřové se zeleninou na čínský způsob

 Verove maso se zeleninou

Doba přípravy: 20 minut Nutriční hodnota: 271 kcal

suroviny na 4 porce: 2 pórky, 150 g zelených fazolek, 1 červená paprika, 1 malá chilli paprička, 2 cm čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku, ½ balení sójových výhonků, 500 g vepřové kýty, 3 lžíce sójového oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 2 lžíce sezamových semínek, sůl

 Veprove maso se zeleninou - suroviny

  1. Z pórků odřízněte kořínky a volné zelené listy a nakrájejte je na slabší šikmé řezy. Papriku a chilli papričku podélně rozřízněte, odstraňte z nich semínka a nakrájejte je na nudličky. Z fazolek odřízněte konce, a pokud je to nutné, stáhněte z nich tuhá postranní vlákna. Dlouhé lusky překrojte, menší nechte vcelku. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky, oloupaný česnek na plátky. Sójové výhonky propláchněte vroucí vodou, sceďte a nechte na cedníku okapat.
  2. Vepřové maso nakrájejte na nudličky. V hluboké pánvi nebo ve woku rozpalte olej na vysokou teplotu, přidejte maso, osolte a dobře zamíchejte. Za minutu přihoďte nakrájenou zeleninu, promíchejte a směs zalijte sójovou omáčkou a medem. Asi minutu duste na prudkém ohni, promíchejte a pak ještě minutu poduste na mírném plameni. Podávejte posypané sójovými výhonky a sezamovými semínky. Jako příloha se hodí vařená dlouhozrnná rýže.

 Tip: Místo pórku vyzkoušejte čínské zelí pak-choi, které má silné šťavnaté řapíky a jemnou chuť. Budou vám stačit 3 malé hlávky nakrájené na kousky.

 

Kedlubny plněné pečeným kuřecím masem

 Kedlubny plnene kurecim masem

Doba přípravy: 30 minut Nutriční hodnota: 213 kcal

 suroviny na 4 porce: 4 větší kedlubny, 250 g pečeného kuřecího masa, 1 vejce, 50 g nastrouhaného sýra (např. eidamu), několik snítek petrželky, čerstvě mletý pepř, sůl

Kedlubny plnene kurecim masem - suroviny

  1. Z kedluben odstraňte listy a dřevnatý konec, oloupejte je a dejte asi na 3 minuty spařit do rendlíku s vroucí osolenou vodou. Pak je sceďte a přelijte studenou vodou, aby si uchovaly svěží barvu. Vychladlé kedlubny odkrojte ve třech čtvrtinách své výšky. Každou uvnitř vydlabejte (ponechte asi 1 cm tlustou venkovní vrstvu). Vydlabanou dužinu nasekejte a přidejte později do náplně.
  2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Pečené kuřecí maso nakrájejte a vložte do misky. Přidejte vejce, nastrouhaný sýr, omytou a nasekanou petrželku, vydlabanou kedlubnovou dužinu, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  3. Kedlubny naplňte nádivkou a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct do trouby na 20–25 minut, až se povrch nádivky upeče do zlatohněda.

 Tip: Jako příloha se hodí se tarhoňa – maďarské těstovinové drobení, které se nevaří jako většina těstovin, ale dusí se podobně jako rýže. V některých obchodech ji prodávají už hotovou.

 Foto: Archiv