více >>

Na gurmánský zážitek nemusíte zvát své blízké jen do restaurace. Podle našeho návodu krok za krokem ho snadno vytvoříte sami u vás doma. Vaření je sice věda, ale s námi to zvládne na jedničku i úplný začátečník. Tentokrát si uvaříme krůtí krepinetku s bylinkami servírovanou na ragú z pórku s jarním brambůrkem.

Mazlivé slovo krepinetka pochází z francouzského „crépinette“. Takto se původně nazývaly malé ploché klobásky z mletého masa. Jejich jméno jim vlastně dala blána z vnitřního sádla „crepine“, která se při výrobě klobásek používá místo střívka. Klobásky či jiné rolky se před podáváním smaží a blána se přitom rozpustí. Obal tak zmizí, ale maso si udrží svůj tvar a konečný výsledek je naprosto okouzlující.

Doba přípravy: 50 minut, nutriční hodnota: 1199 kcal

suroviny na 4 porce: 800 g krůtích prsou, 2 bílky, 50 ml 31% smetany, 50 ml bílého vína, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, 1 lžíce pokrájených sušených rajčat, 150 g slaniny nakrájené na tenké plátky, 200 g vepřové bránice - mikry (síťky), olej na smažení, sůl, pepř

suroviny na ragú: 50 g másla, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 1 lžička nasekaného tymiánu, 1 lžíce dijonské hořčice, 100 ml bílého vína, 100 ml masového vývaru, 100 ml smetany, 4 mladé pórky bez zelených listů, sůl, pepř

suroviny na jarní brambory: 600 g vařených nových brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 malá červená cibulka, 1 lžíce nasekané pažitky, sůl, pepř

na ozdobu: 1 jarní zelená cibulka, naklíčená řeřicha

  1. Z krůtích prsou odkrojte asi 200 g na fáš a ze zbytku nakrájejte po směru vláken čtyři stejné plátky. Osolte je a opepřete. Z odkrojeného kousku masa připravte fáš – maso nakrájejte na malé kostky 0,5 x 0,5 cm a rozmixujte je. Přidejte bílky, smetanu, víno, lehce osolte a vše opět rozmixujte. Do této hmoty přidejte najemno nasekané bylinky, nadrobno nakrájená rajčata a zamíchejte.

02d

  1. Na jednu stranu připravených plátků natřete nožem fáš v asi centimetrové vrstvě. Ze slaniny vyskládejte vyskládejte 4 obdélníky, a to o něco větší, než je plát masa. Slaninu skládejte vedle sebe tak, aby se plátky mírně překrývaly. Položte na ně maso namazané fáší a vše zabalte do rolky. Vzniklé válečky obalte ještě mikrou. Stačí jen v jedné vrstvě, zbytek mikry odřízněte.

04b3. Při rolování nezapomeňte dobře váleček utáhnout, zahnout a přibalit přečnívající konce mikry po stranách. Pozor! Mikru musíte před použitím řádně propláchnout pod studenou, tekoucí vodou, aby byla čistá a bílá.

05a

  1. Takto zabalená krůtí prsa opečte na pánvi v malém množství velmi rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova. Vypeče-li se moc tuku, vysušte ho papírovým ubrouskem. Na závěr dejte krepinetky dopéct do trouby rozehřáté na 170 °C přibližně na 12–15 minut. Před podáváním maso nakrájejte na plátky.

06b

  1. Na másle lehce orestujte najemno nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a tymián. Stačí opravdu chvilka, dokud nedosáhnou zlatavé barvy. Přidejte hořčici, zastříkněte vínem a nechte odvařit na polovinu množství. Aby bylo ragú chuťově výraznější, přilijte masový vývar a znovu vařte tak dlouho, dokud ho není jen polovina. Poté přilijte smetanu, nechte krátce probublat a odstavte. Na závěr ragú dochuťte solí a pepřem.

08b

  1. Pórek nakrájejte podélně na půlky, pak na čtvrtky a vložte do hotového ragú. Zapněte plotnu na minimum a nechte omáčku přibližně 2 minuty zvolna prohřát. Občas pórek můžete polít lžící směsi. Je nutné pracovat s ním opatrně, aby se čtvrtky nerozpadly.

10c

  1. Vařené brambory nakrájejte na kolečka a opečte na oleji dozlatova. Přidejte na nudličky nakrájenou cibulku, lehce orestujte a ochuťte solí, pepřem a pažitkou.

13a

  1. Nejprve na talíř položte pórek a přelijte ho ragú. Pak přidejte opečené brambůrky a na plátky nakrájené krepinetky. Ozdobte zelenou jarní cibulkou, nakrájenou na šikmá kolečka, a naklíčenou řeřichou.

13bKruti Krepinetka

Triky pro dokonalý výsledek:

  • Při přípravě fáše dbejte na to, aby všechny suroviny byly perfektně vychlazené. Jedině tak bude hmota krásně pojivá a vláčná.
  • Nemáte-li mikru, nechte krůtí prsa zabalená pouze do slaniny a velmi opatrně je opečte.
  • Pro zjemnění chuti můžete ragú před vložením pórku rozmixovat.
  • Krepinetku při podávání můžete rozříznout v půlce zešikma a obě části postavit proti sobě.

Foto: Archiv