Jaro je konečně tady! První slunné dny přímo vybízejí k tomu, abychom si svačinku nebo lehký oběd zabalili do krabičky a vyrazili alespoň na chvíli někam ven.

Domácí müsli tyčinky

Zdravé a energeticky nabité mlsání si doma uděláte během chvilky. Budete tak mít jistotu, že vaše svačinka je bez éček, a navíc si do ní můžete přidat vše, co máte rádi.

Domaci musli tycinky

doba přípravy: 15 minut + 60 minut na vychladnutí nutriční hodnota: 486 kcal

Suroviny na 4 porce: 150 g jemných ovesných vloček, 100 g směsi semínek a ořechů (sezamu, slunečnicových, lněných a dýňových), 50 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky a meruňky), 50 g másla, 2 lžíce medu, 50 g hnědého cukru

Do pánve se silným dnem nasypte ovesné vločky a směs semínek a ořechů. Míchejte na sporáku, dokud vločky lehce nezezlátnou. Potom vše přesypte do misky a přidejte sušené ovoce (meruňky pokrájejte na kousky).

Máslo rozehřejte na pánvi spolu s medem a cukrem. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a tekutina nezprůhlední. Přelijte k vločkám s ořechy a ovocem a dobře vše promíchejte. Směs nalijte do obdélníkové formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem a nechte vychladnout a ztuhnout (trvá to asi hodinu).

Ztuhlý müsli „chlebíček“ vyjměte z formy ven a nakrájejte ho ostrým nožem na tyčinky široké asi 4–5 cm.

Tip: Do tyčinek můžete přidat i kousky čokolády nebo nastrouhaný kokos.

 

Sendvič s tuňákovou pomazánkou

Jemné maso tuňáka okořeňte pikantní hořčicí a řeřichou. Zvolte k ní tmavý chléb se semínky, která vás nabijí energií.

Sendvic s tunakovou pomazankou

doba přípravy: 15 minut nutriční hodnota: 482 kcal

Suroviny na 4 porce: 1 konzerva tuňáka v oleji, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžíce másla, 1 balení sýra Cottage, 2 lžíce řeřichy, 4 plátky tmavého chleba, 4 plátky světlého chleba, sůl, pepř

Otevřete konzervu tuňáka a slijte olej. Maso vyklopte do misky a přidejte hořčici, změklé máslo a sýr. Osolte a opepřete. Zlehka vše promíchejte a nakonec přidejte omytou a osušenou řeřichu.

Pomazánkou namažte plátky tmavého chleba a přiklopte je plátky světlého.

Tip: Řeřichu můžete nahradit jemně nakrájenou červenou cibulí.

 

Tortilla s krůtími řízečky v pršutu a parmazánové strouhance

Těmto řízečkům budete jen těžko odolávat. Z tašky se vám totiž bude linout taková vůně, že je těžko donesete až do místa, kde jste chtěli posvačit.

Kruti rizecky v prsutu a parmazanove strouhance

doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení nutriční hodnota: 702 kcal

Suroviny na 4 porce: 4 krůtí řízky, 8 plátků pršutu, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu (lze nahradit sýrem Gran Moravia), 2 lžíce rozehřátého másla, 4 tortilly, 2 rajčata, 8 listů salátu (např. hlávkového)

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Řízky zlehka naklepejte a šikmo je překrojte na poloviny. Každý kousek zabalte do plátku pršutu. Do misky vyklepněte vajíčko, přidejte mouku a trochu vody a vidličkou našlehejte hladké těstíčko.

Strouhanku promíchejte s parmazánem a máslem. Řízečky obalujte ve strouhance, poté je protáhněte těstíčkem a znovu je obalte ve strouhance. Obalené řízečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 20 minut.

Rajčata nakrájejte na plátky a každý řízeček zabalte do půlky tortilly spolu s listem salátu a kolečkem rajčete.

Tip: Pršut, parmazán i strouhanka bývají dostatečně slané, proto maso již solit nemusíte nebo jen opravdu lehce. Maso zvolte podle chuti, můžete použít i kuřecí či vepřové.

Foto: Archiv