Máme pro vás originální recepty na chuťovky, kanapky či chcete-li jednohubky. Přijměte malou inspiraci na (nejen) dnešní večer. Ať v tomto chutném doprovodu radostně vstoupíte na nového roku!

Mrkvová srdíčka

mrkvova srdicka

Smíchejte 12 trojúhelníčků taveného sýra se 3 lžičkami majonézy a 3 lžičkami bílého jogurtu. Přidejte 6 prolisovaných stroužků česneku a 2 najemno nastrouhané středně velké mrkve. Vše společně důkladně promíchejte (trochu nastrouhané mrkve si odložte na ozdobu) a dochuťte solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Připravte 15 tmavých toastů, vykrojte z nich srdíčka (nebo jakékoli jiné tvary), pomažte jednu stranu pomazánkou a druhým vykrojeným kouskem pečiva ji přiklopte. Dozdobte čerstvě nastrouhanou mrkví a petrželkou. Podle chuti zakápněte kapkou medu.

Minilangoše

minilangose

Do mísy vyklopte 150 ml bílého jogurtu. Kelímek od jogurtu naplňte dvakrát polohrubou moukou a toto množství mouky přisypte do mísy. Přidejte 100 ml zakysané smetany a pořádně promíchejte. Vsypte 1 lžičku sody a špetku soli. Dejte odležet na 30 minut do chladničky. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyválejte z těsta placku a pomocí malých skleniček tvořte kolečka. Smažte v pánvi s větším množstvím oleje. Langoše potřete prolisovaným stroužkem česneku a kečupem a posypte 150 g nastrouhaného sýra. Nakonec je dejte ještě na 5 minut zapéct do trouby.

Rajčatové košíčky s krabem

rajcatove kosicky s krabem

Odkrojte vršky 250 g cherry rajčátek a vydlabejte z nich jadérka. Pokrájejte na kousky 1 balení krabích tyčinek a smíchejte je s 1 bílým jogurtem. Osolte, opepřete bílým pepřem, zakápněte citronovou šťávou a podle chuti přidejte 1 lžíci cukru krupice. Rajčátka naplňte a dozdobte čerstvou petrželkou.

Rybí šátečky se špenátem

rybi satecky se spenatem

Spařte na pánvi 300 g čerstvého špenátu společně se 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky a odložte stranou. Na olivovém oleji opečte zlehka 400 g rybích filetů a potom je zakápněte citronovou šťávou. Rozválejte 400 g listového těsta a rozkrájejte ho na menší čtverce. Polovinu z nich nechte v celku a polovině vykrojte doprostřed otvor. Na čtverce bez otvoru dejte špenát a přes něj položte kousky ryby. Pokapejte citronem a zakryjte kouskem špenátu. Přiklopte těstem s otvorem, okraje přimáčkněte, potřete rozšlehaným vejcem a dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C (asi 15 minut). Citron nakrájejte na měsíčky a zlehka je opečte na pánvi. Šátečky dozdobte opečenými půlkolečky citronu.

Špíz Caprese

spiz caprese

Do mísy dejte 250 g červených a žlutých cherry rajčátek a 150 g na kousky nakrájené mozzarelly a nasekanou hrst čerstvé bazalky a zalijte balzamikem bianco. Vše důkladně promíchejte a ještě zakápněte 2 lžícemi olivového oleje. Nechte 2 hodiny odstát v chladničce. Potom vezměte špejle, rozlámejte je na 10 cm dlouhé kousky a postupně tvořte špízy – rajčátko, mozzarella a zakončete rajčátkem. Zlehka posolte a na servírovacím talíři zakápněte olivovým olejem.

Jablíčkové minilívance

jablickove minilivance

V míse smíchejte 300 ml kefíru, 3 vejce, 2 lžíce cukru krystalu, špetku soli, hrnek polohrubé mouky a 1 lžičku prášku do pečiva. V pánvi rozpalte olej a lívance opečte z každé strany dozlatova. Dejte je odkapat na ubrousek. Oloupejte 1 kg jablek, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na kostičky. Na pánvi rozehřejte 3 lžičky másla a zakápněte 5 lžícemi medu. Jablíčka opečte z každé strany doměkka. Lívance poklaďte jablíčky a zakápněte ještě trochou medu. Dozdobte vlašskými ořechy.

Rybí očka s pomerančem

rybi ocka s pomerancem

Opečený toastový chléb rozdělte na 4 díly a kraje zakrojte, ať jsou z nich kolečka (můžete je také vykrojit kulatou vykrajovací formičkou). Toastová kolečka potřete trochou majonézy a poklaďte sardelovými očky. Pomeranč oloupejte a jednotlivé měsíčky nakrájejte na kostičky. Položte je na sardelová očka a upevněte párátky. Dozdobte čerstvou řeřichou.

Avokádový krém s rýžovým chlebíčkem

avokadovy krem s ryzovym chlebickem

Rozdělte na čtyři části 15 kusů rýžových chlebíčků. Rozpulte 3 avokáda, vyndejte z nich pecky, vydlabejte vnitřky a vložte je do mísy. Přidejte 300 g žervé, špetku soli, zakápněte citronovou šťávou a worcesterskou omáčkou a podle chuti přimíchejte 3–4 stroužky česneku.

Vše dohromady rozmixujte. Pomazánkou naplňte cukrářský zdobicí sáček a chlebíčky nazdobte podle své fantazie. Dva citrony nakrájejte na kolečka, odkrojte z nich kůru (použijete-li biocitrony, kůru klidně ponechte), rozkrájejte je ještě na trojúhelníčky a dolaďte jimi vzhled jednohubek.

Foto: Archiv