Chcete-li si opravdu užít ročníková a přívlastková vína, musíte je skladovat v teplotně stabilním prostředí. Alfou a omegou pro zachování jejich lahodné chuti a barvy je totiž správná teplota. Pokud se víno skladuje ve vysoké teplotě, zraje rychleji, příliš nízká teplota naopak vede k vysrážení vinného kamene a barviva, což v obou případech znamená pokles kvality moku.
Pokud jste si právě začali zoufat, že si nemůžete dovolit vlastní vinný sklep, není důvod! Řešením jsou domácí vinotéky. Vyrábějí se v různých cenových relacích i velikostech, a to jak ve vestavěné, tak i ve volně stojící verzi. Pak už záleží jen na vás, kolik láhví chcete skladovat a jak nároční jste ve výběru technologie chlazení. Podle těchto parametrů se odvíjí i cena spotřebičů.
Levnější klimatizované modely nabízejí jednu zónu chlazení, v níž se teplota mírně liší – teplejší vzduch, vhodný pro červené odrůdy, se drží nahoře, a chladnější vzduch, jenž vyhovuje bílému vínu, dole. Možná si říkáte, že něčeho takového dosáhnete i v chladničce. To jste ale na omylu! Vinotéky mají uložený kompresor tak, aby při jeho chodu nedocházelo k vibracím – víno totiž potřebuje ke svému zrání naprostý klid. Vyvarujte se proto toho, aby vinotéka stála u myčky či pračky. Dražší temperované vinotéky nabízejí možnost nastavení různých teplot v jednotlivých chladicích zónách pro odlišná vína.
Kromě skladovacích zón mají i police, které slouží k přechodu na konzumační teplotu moku. Renomovaní výrobci myslí i na skladování otevřených láhví a poskytují prostor pro umístění vysokých karaf. Mívají i filtr s aktivním uhlíkem pro filtraci vzduchu, jenž přichází dovnitř.
Foto: Archiv