Přes léto dáváme díky horkému počasí přednost pokrmům z čerstvé zeleniny a ryb. Pokud si chcete pochutnat aniž byste museli trávit hodiny v kuchyni přípravou, vyzkoušejte naše osvědčené recepty na letní dobrůtky!

Pomazánka z vajec a tresčích jater

Pomazanka z vajec a trescich jater

Doba přípravy: 20 minut, nutriční hodnota: 182 kcal

Suroviny na 4 porce: 4 vejce uvařená natvrdo, 1 plechovka tresčích jater, 1 svazek ředkviček, 1 malá cibule (nebo jarní cibulka), 100 g lučiny, 1 hlávkový salát, sůl

Pomazanka z vajec a trescich jater - suroviny

Vejce oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Tresčí játra slijte. Ředkvičky operte, odřízněte kořínky a nať a nakrájejte je na nudličky. Cibuli oloupejte a jemně ji nasekejte.

Lučinu vložte do misky, přidejte nastrouhaná vejce a tresčí játra rozmačkaná vidličkou. Všechno dobře promíchejte. Na závěr do směsi zlehka vmíchejte cibulku a ředkvičky. Dejte pozor, abyste křehké nudličky ředkviček nepolámali. Pomazánku podle chuti dosolte.

Vajíčkovou pomazánku s tresčími játry podávejte na listech salátu s pečivem.

Tip: Místo lučiny můžete použít i tvaroh. Výborný je také krémový sýr nebo pomazánkové máslo.

 

Zapečený květák se sýrem

Zapeceny kvetak se syrem

Doba přípravy: 40 minut, nutriční hodnota: 579 kcal

Suroviny na 4 porce: 1 květák, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 500 ml mléka, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 150 g goudy, 150 g nivy, sůl

Zapeceny kvetak se syrem - suroviny

Do hrnce dejte vařit 1 litr osolené vody. Troubu předehřejte na 200 °C. Omytý květák rozeberte na růžičky. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a vařte bez pokličky (aby mohly unikat čpavé výpary) 7-10 minut do poloměkka.

Připravte sýrovou omáčku: Oba sýry nastrouhejte na hrubém struhadle. Na hlubší pánvi rozehřejte lžíci másla, přisypte mouku a za stálého míchání ji osmažte do světle žluta. Stáhněte z ohně a postupně do máslové jíšky zašlehejte metličkou studené mléko. Přidejte bobkové listy, nové koření, osolte a na mírném ohni 10 minut povařte. Omáčku sundejte z ohně, vylovte koření a vmíchejte nastrouhané sýry.

Zbylým máslem vymažte zapékací misky, rozdělte do nich květák a zalijte ho sýrovým bešamelem. Pečte v troubě asi 15 minut. Povrch by měl být hezky zlatavý. Podávejte s pečivem.

Tip: Když se v bešamelové omáčce utvoří hrudky, proceďte ji jemným sítkem nebo rozmixujte. Aby květák zůstal pěkně bílý okyselte vodu na vaření 1 lžící citronové šťávy nebo bílého vinného octa.

 

Karbanátek z uzené makrely se salátem z mrkve a bílé ředkve

Karbanatek z uzene makrely se salatem

Doba přípravy: 30 minut, nutriční hodnota: 369 kcal

Suroviny na 4 porce: 300 g vařených brambor, 200 g uzené makrely, 1 lžíce pikantní hořčice (nejlépe dijonské), 2 vejce, 50 g hladké mouky, olej na smažení, sůl, čerstvě mletý pepř na salát: 1 svazek mladých mrkví, 1 bílá ředkev, 1 čínské zelí, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce plnotučné hořčice, pažitka (nebo zelené výhonky) na ozdobu, sůl

Karbanatek z uzene makrely se salatem - suroviny

Mrkev a ředkev nakrájejte nebo nastrouhejte na dlouhé nudličky a vložte je do salátové mísy. Čínské zelí omyjte, nakrájejte na nudličky a přidejte do mísy. Salát osolte, promíchejte s majonézou, jogurtem a hořčicí a posypte nasekanou pažitkou nebo výhonky. Uložte ho na chvíli do chladu.

Brambory oloupejte a prolisujte do misky nebo je rozmačkejte šťouchadlem či vidličkou. Makrelu zbavte kůže a kostí. Maso nakrájejte a promíchejte s bramborami, hořčicí a vejci. Směs lehce osolte a opepřete a vytvořte 4 větší karbanátky. Ty obalte v mouce.

Na pánvi rozpalte olej a karbanátky smažte po každé straně asi 3 minuty. Podávejte se salátem.

Tip: Připravte si domácí majonézu: Žloutek promíchejte se lžící hořčice, pak velmi pomalu přikapávejte rostlinný olej a stále šlehejte metličkou nebo ručním mixérem. Až začne směs houstnout, můžete olej již přidávat rychleji. Na jeden žloutek spotřebujete asi 200 ml oleje. Majonézu na závěr dochuťte citronovou šťávou nebo jablečným octem.

Foto: Archiv