Zpříjemněte si krátící se podzimní dny nějakou pečenou dobrotou, která vám zaručeně zvedne náladu. Skvěle při tom využijete i podzimní ovoce, jakou jsou jablka nebo hrušky. 

S přicházejícím podzimem a plískanicemi na nás často padá špatná nálada. Vyrazte proti ní do boje s nějakou pečenou dobrotou, která vás povzbudí. Pečení má být hlavně potěšení se sladkým koncem. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty, nakupte kvalitní ingredience a pusťte se do toho. Vyzkoušejte péct s tukem Hera máslová příchuť. Snoubí se v ní pohodlí rostlinného tuku s máslovým aroma. Při pečení váš byt skvěle provoní a navnadí vás na tu pravou pohodovou podzimní atmosféru.

Superexpres s jablky

Superexpres_s_jablky

Ingredience: 125 g rostlinného tuku, 10 lžic moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 400g jablek nebo hrušek, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Předehřejte troubu na 180° C. Utřete rostlinný tuk s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pak postupně přidejte žloutky. Nakonec do těsta přidáme prosátou mouku a prášek do pečiva. Vše dobře smíchejte. Připravte si dortovou nebo koláčovou formu, kterou předem vymažte a vysypte strouhankou nebo kokosem. Nakonec vlijte těsto do formy, přidejte rozkrájené ovoce a pečte cca 50 minut. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

Švestkový medovník

Svestkovy_medovnik

Ingredience: 4 šálky mouky, 2 šálky mléka, 1 šálek moučkového cukru, 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 2 vejce, 2 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1,5 lžičky jedlé sody, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 šálek povidel, švestky

Postup: Předehřejte troubu na 200° C. Utřete vejce s cukrem, pak přidejte přepuštěný rostlinný tuk a smíchejte. Poté do mísy přidejte všechny sypké ingredience – prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakao. Nakonec do těsta přidejte mléko. Vše smíchejte dohromady dohladka. Nakonec přidejte povidla, perníkové koření a švestky.  Vše dobře promíchejte a vložte do předem vymazaného a vysypaného plechu nebo dortové formy.  Pečeme asi hodinu. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout a podávejte pocukrovaný nebo s rozpuštěnou čokoládou a čerstvými švestkami.

Čokoládovo-kávový dort s ořechy

Cokoladovo_kavovy_kolac

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 3 polévkové lžíce kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, 150 g nasekaných vlašských ořechů, 150 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 150 ml silné převařené kávy, 4 vejce

Postup: Předehřejte si troubu na 180° C. Utřete do pěny vejce s moučkovým cukrem. Poté přidejte přepuštěný rostlinný tuk, mouku, prášek do pečiva a kakao a vše smíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte kávu a ořechy. Vlijte těsto do koláčové formy nebo do formy na srnčí hřbet. Tu si ale předem vymažte a vysypte strouhankou. Pečte asi 45 minut. Pak nechte vychladnout. Podávat můžete se šlehačkou nebo zakysanou smetanou se strouhanou čokoládou.

Foto: Archiv