Pivo bylo u nás většinou spjaté s pobytem v hospůdce a průvodcem těžké, nepříliš kvalitně či nápaditě připravované kuchyně. Zkuste ho netradičně snoubit s vyšší gastronomií! Koho by třeba napadlo, jak skvěle se černé pivo hodí k hořké čokoládě s kávovým zrnem? 

Pravděpodobně tak trochu po vzoru snoubení jídla s vínem, dochází k posunu i v pivní kultuře. Proto k novinkám, vedle rozvoje pivních mixů, patří také změna uvažování o pivu jako doplňku vyšší gastronomie. Jedním z průkopníků tohoto směru vývoje, se stal i pivovar Krušovice, který nedávno spustil unikátní kurzy pivního sommeliérství a párování široké škály piv k různým pokrmům.

Fotografie z exkurze v krušovickém pivovaru.

Ondřej Koucký, manažer kvality a pivní sommeliér, vysvětluje, proč se krušovický pivovar rozhodl pořádat „pivní“ kurzy: „Chtěli jsme přispět ke změně uvažování o pivu jako levnému nápoji, kterým se jídlo prostě spláchne. V našich kurzech se snažíme ukázat, že zajímavými kombinacemi různých piv a pokrmů můžeme získat zcela jedinečné nové chutě. Je důležité si uvědomit, že určitá piva se hodí ke steaku a jiná zase ke smetanové omáčce, rybě či dezertu. V našich kurzech se zájemcům snažíme kromě párování jídla s pivem přiblížit i technologii výroby piva, způsoby čepování a samotnou šíři pojmu pivo, které má desítky různých podob, pochopitelně i velmi odlišných od všem dobře známého světlého ležáku.“

Pivovar Krušovice 2

Svůj objekt zájmu si zde tedy může najít každý milovník chmelového moku a kvalitní kuchyně. Ostatně, jako občané pivní velmoci bychom o našem tekutém zlatu mohli vědět o trochu více, nemyslíte?

P. S.: Kurz pivního sommelierství probíhá v pivovaru Krušovice dvakrát měsíčně (stojí 1000 Kč) a pokud si jej koupíte v balíčku s kurzem technologie výroby piva (ten stojí 700 Kč), zaplatíte dohromady pouze 1500 Kč. Na  www.krusovice.cz najdete termíny kurzů i přihlášku.

Foto: Archiv