Redaktorka Monika Franková se do přípravy sushi doslova zamilovala. A rozhodla se s vámi podělit nejen o své gurmánské zážitky z kulinářského kurzu, který právě absolvovala. 

Naším učitelem byl Marek Hora, který se umístil mezi prvními deseti nejlepšími účastníky soutěže World sushi cup. Nejde o soutěž ledajakou, kromě toho, že se konala v japonském městě Chiba, které je považováno za kolébku sushi, stojí za zmínku také fakt, že je to akce natolik prestižní, že jen ti nejlepší z nejlepších dostanou od organizátorů pozvání k účasti. Byli jsme tedy nepochybně v těch nejlepších rukou.

 

Sushi mistr 2

 

Teoretické minimum Vše začalo instruktáží o výběru rýže. Na sushi musíte použít krátkozrnnou a nejlépe pravou japonskou. Uspějete však i s rýží Jumey Nishiki, která se sice pěstuje v jižní Itálii, ale tak, jak to má být, tedy ve vodě a navíc pod dohledem japonských znalců. Seženete ji (stejně jako ostatní ingredience) v obchodech s japonskými specialitami, například v Praze v Mikulandské ulici či v Korunní. Uvařte ji nejlépe v rýžovaru (Marek nám doporučil Sencor, se kterým je prý moc spokojený). Ryži jsme neměli snad jen za ušima, ale jinak všude! Správná rýže na sushi musí být totiž lepkavá (a že tedy lepkavá opravdu byla!), na stole proto nechyběla nádobka s vodou, ve které jsme si neustále namáčeli ruce.

Velké rolování No a pak už jsme vyfasovali bambusové rohožky, plát řasy Nori a začalo velké rolování. Marek nám pokaždé předvedl, jak se jednotlivé druhy sushi připravují a následně jsme je podle jeho pokynů sami vyráběli. Začali jsme tím nejjednodušším, s náplní plátků okurky a postupně se propracovali ke složitějším, až jsme se dostali ke kalifornskému sushi, které je plněné japonskou majonézou, avokádem a krevetou. Když nám tohle Marek ukazoval, tak jsem si říkala: Aha, tak tady asi končím… ale nakonec jsem uválela sushi téměř tak krásné, jako sám mistr.

 

sushi

 

Trpělivost nade vše Poslední typ sushi, který jsme připravovali, nebyl rolovaný, ale jen trocha rýže, která se vytvaruje do kvádříku a přes něj se přeloží rozkrojená kreveta nebo plátek rybího masa. Jednoduché a hotové za deset vteřin. Tak tohle mi teda vůbec nešlo! Ať jsem pěchovala rýži, jak jsem chtěla, pořád se mi rozpadala, maso mi při manipulaci klouzalo… Tak jsem to vzdala a v duchu jsem zvolala: Rolkám (a nám, holkám) zdar!

Tip: V budoucnu se můžete na našem webu těšit na kurz sushi s podrobným návodem přípravy a postupovými fotkami krok za krokem.

Foto: Archiv