Lámete si hlavu, co dát svým dětem každý den do školy k svačině? Máme pro vás tři skvělé nápady, které vám nezaberou příliš času a dodají vašim ratolestem zdravou energii. Navíc určitě ocení vaši kreativitu a zapojí se do přípravy, tak s chutí do toho!

Pita s moravským uzeným a pečenými paprikami

Sladká pečená paprika se perfektně hodí k masu. Tenhle sendvič vám dodá sílu skály lámat (nebo aspoň unést tašku se svačinou).

Pita s roastbeefem a pecenymi paprikami

doba přípravy: 15 minut + 20 minut na pečení nutriční hodnota: 332 kcal

Suroviny na 4 porce: 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 4 kousky pita chleba, 100 g krémového sýra (například žervé), velká hrst polníčku, 200 g moravského uzeného masa

Troubu rozehřejte na teplotu 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj omyté a osušené papriky a plech vložte do střední části trouby. Pečte 20 minut. Pak papriky přesuňte do hrnce (nebo uzavíratelné nádoby) a přiklopte pokličkou. Nechte asi 15 minut zapařit a poté papriky oloupejte a zbavte jádřinců.

Pita chleby z obou stran navlhčete a vložte do rozehřáté trouby, asi na 3 minuty. Teplé placky podélně rozkrojte na poloviny a obě části zevnitř potřete sýrem. Na jednu část rozložte polníček, půlku opečené a oloupané červené papriky, čtvrtinu plátků masa a půlku žluté papriky. Přiklopte druhou částí placky.

Naplněné pita chleby rozkrojte na půlky a každou zvlášť zabalte do pečicího papíru.

Tip: Místo moravského uzeného masa použijte rostbíf.

Párky v křehkém těstě

Pozor! Tyhle „párky v rohlíku“ zmizí možná ještě dříve, než je stihnete uložit do svačinové krabičky.

Parky v krehkem teste

doba přípravy: 25 minut + 20 minut chlazení + 15 minut pečení nutriční hodnota: 682 kcal

suroviny na 4 porce: 100 g hladké mouky + trocha na vyválení těsta, špetka soli, 50 g másla, 1 žloutek + 1 vejce na potření těsta, 8 nožiček kvalitních párků, mák, sezam, šalvěj

Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku osolte a spolu s máslem ji rukou promíchejte, až vznikne hmota podobná drobence. Přidejte žloutek a vypracujte měkké nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a vložte na 20 minut do ledničky odpočinout.

Těsto vyndejte na čistou hladkou plochu posypanou moukou a vyválejte ho na plát tenký asi 3 mm. Nakrájejte z něj pruhy asi 5 × 28 cm. Párky obtočte do spirály pruhy těsta naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem nebo sezamem a rozložte na ně několik lístků šalvěje. Pečte 12 minut.

Tip: Potřebujete-li ušetřit čas, kupte křehké těsto již hotové.

 

Skořicovo-mandloví šneci

Jemné a voňavé pečivo jak z nejlepší cukrárny budou vašim dětem ostatní závidět. Budete muset přidat do krabičky pár kousků navíc, aby se mohly s kamarády podělit.

Skoricovo-mandlovi sneci

doba přípravy: 20 minut + 20 minut kynutí + 15 minut pečení nutriční hodnota: 925 kcal

Suroviny na 4 porce: 25 g droždí, 300 ml mléka, 1 vejce + 1 na potření, 50 g másla, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 1 pudinkový prášek (vanilkový), 500 g hladké mouky + trocha na vyválení těsta

na náplň: 100 g cukru krystalu, 80 g změklého másla, 2 lžičky skořice, 3 lžíce plátků mandlí

Droždí rozmíchejte v teplém mléce, přidejte vejce a rozpuštěné máslo. Vmíchejte cukr se solí a nakonec postupně zapracujte mouku s pudinkovým práškem. Těsto dobře prohněťte vařečkou, aby bylo hladké a nelepilo se k míse.

NÁPLŇ: Suroviny na náplň smíchejte. Těsto vyválejte na hladké pomoučené ploše do obdélníku silného asi 0,5 cm. Potřete ho náplní a pečlivě zarolujte ze širší strany.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Z rolády nakrájejte ostrým nožem plátky silné asi 2 cm. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech položte na teplé místo a nechte šneky nakynout po dobu, než se trouba rozehřeje na požadovanou teplotu. Šneky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte do zezlátnutí; trvá to asi 15 minut.

Tip: Náplň lze různě obměňovat, přidat rozinky, kardamom, nebo pudink.

Foto: Archiv