Při své nedávné cestě podhůřím Orlických hor jsem byla velmi mile překvapena hostincem U Hubálků. V nevelké obci Kostelecká Lhota byste penzion s restaurací, kde je lokální gastronomie na skutečně světové úrovni, nejspíš asi nečekali. Vřele vám doporučuji jeho návštěvu.

Zdejší budova hostince má dlouholetou tradici, na niž navázali manželé Hubálkovi, kteří celý objekt zrekonstruovali a v prosinci 2012 zahájili provoz restaurace se sálem pro společenské akce a penzionu s jednadvaceti pokoji. Pan Hubálek má za sebou praxi v gastronomii v zahraničí a je potěšitelné, že se své zkušenosti rozhodl zúročit vybudováním dobrého penzionu s kvalitní kuchyní právě v kraji, který nepatří mezi turistické TOP destinace. Ostatně v posledních letech si Orlické hory a Podorlicko své příznivce právem získávají - jsou tu například jedny z nejkrásnějších a nejdelších in-line stezek v ČR a cyklostezky, které mimo jiné vedou i překrásným údolím řeky Orlice.

IMG_8677_VYB

Ale zpátky ke gastronomii U Hubálků. Sympatičtí manželé Jana a Pavel kladou hlavní důraz na kvalitní suroviny, pokud možno od lokálních dodavatelů a při tvorbě menu vycházejí z tradičních pokrmů zdejšího kraje, ovšem v moderním pojetí. Smažený sýr ani hranolky proto na jídelním lístku nenajdete. Zato vám zde nabídnou čerstvé bramborové šulánky, výtečnou paštiku, domácí hrušková povidla či cibulovou marmeládu a především jídla podle staročeských receptů. Můžete je zapít pivem z regionálních pivovarů či vybranými víny. Ostatně čas od času pořádají U Hubálků gurmánská snoubení vína a jídla a v době naší návštěvy se dokonce v místním sále konalo první novodobé ochotnické divadelní představení. U Hubálků se zkrátka jako doma cítí místní i přespolní.

A perlička nakonec: Pan Hubálek nám prozradil, že při vybavování podniku zapomněli na hodiny, a když to po čase zjistili, udělali z nedostatku přednost – při užívání zdejšího gastronomického wellnes zkrátka na čas nehleďte!

Foto: Archiv