Slavná italská herečka Sophia Loren kdysi prohlásila, že za svou krásu vděčí špagetám, lásce k životu a také olivovému oleji. Něco na tom bude, když i podle statistik Italové patří k nejštíhlejším národům na světě – údajně jen osm procent z nich trpí obezitou. Jak je to možné? Italové jednoduše vědí co jíst.

Středomořská strava je považována za jeden z nejzdravějších jídelníčků na světě. Jednak proto, že obyvatelé podél Středozemního moře si jídlo skutečně vychutnávají, když jedí a jednak dopřávají svému tělu dostatek fyzické aktivity. Základ jejich životosprávy tvoří čerstvé potraviny a jejich jednoduchá příprava. Inspirujte se krásnou Sophií Loren a zařaďte do svého jídleníčku víc olivového oleje a špaget. Víme proč:

  • Olivový olej: je bezkonkurenční jednička nejen v italské gastronomii. Toužíte-li skutečně po tom nejlepším, měli byste používat extra panenský olivový olej, který vzniká z prvního lisování oliv, má temně zelenou barvu, není moc kyselý a oplývá výraznou chutí, takže ho stačí jen troška. Je ovšem škoda používat ho na smažení, protože zahříváním ztrácí nejen chuť, ale také aroma. Na to se hodí panenský, vhodný je také čistý olivový olej, jenž je kombinací panenského a rafinovaného olivového oleje a je mimo jiné bohatý na vitamin E – antioxidant důležitý pro fungování zdravého srdce. Dámy, olivový olej také odbourává tuky!
  • Těstoviny: V Česku jsme dlouhou dobu znali jen špagety a kolínka, jež navíc s italskými těstovinami nic společného neměly. Většina Italů vám řekne, že k určitému druhu omáčky je důležité koupit ten správný druh těstovin. Někdy jsou zkrátka lepší penne a jindy fusilli. Těstovin se nemusíte bát ani v případě, že si hlídáte váhu. Obsahují totiž ty správné sacharidy, jež jsou pro naše tělo zdrojem energie. Spíš než na kalorie si dejte pozor, abyste těstoviny nepřevařili. Vždy by měly být "al dente" neboli na skus, protože pak mají nižší glykemický index, To v praxi znamená, že uvolňují cukr do krve pozvolna, čímž zabezpečí stabilní přísun energie – člověka na dlouho zasytí a nebude pociťovat vlčí hlad.

 

Foto: 123rf.com