více >>

V pražské restauraci Vinohradský parlament vládne diktát – a to diktát výtečné a kvalitní české moderní kuchyně, která je důvodem, proč tenhle podnik v poledne doslova praská ve švech!

Ačkoliv není Vinohradský parlament otevřen ještě ani rok, stal se v okolí pražského náměstí Míru jedničkou mezi restauracemi, kam se chodí na dobré jídlo. Naše redakce sídlí nedaleko, mohu tedy z vlastní zkušenosti zdejší kuchyni doporučit. V poledne sem zajděte na oběd, večer na nadstandardně ošetřované pivo Staropramen. Pivo jako křen je totiž další lákadlo Vinohradského Parlamentu. Většina se čepuje z tanků do předem vychlazených sklenic, aby mělo co nejdéle tu správnou teplotu. Polední (i večerní) menu tvoří pokrmy z české, avšak moderně pojaté kuchyně, takže hosté dostávají klasická jídla, možná až v netradičním pojetí. Do 15 hodin jsou to hotovky, poté si lze objednávat například i z tzv. pivních chuťovek. Jde o specialitu této hospody – zmenšeniny hlavních jídel, kterých tak může host za dobrou cenu ochutnat několik během jedné návštěvy.

_DSC7917 (3)

Pochutnejte si na české kuchyni Kuchyni ve Vinohradském Parlamentu vládne šéfkuchař Jan Pípal, jenž zkušenosti získával například v restauraci Zlatá Praha hotelu InterContinental, v Grand Hotelu Pupp v Karlových Varech nebo v Sheraton Hotelu Prague. Do Vinohradského Parlamentu přišel s filozofií vaření sezonních jídel připravených z českých surovin – žádná mezinárodní jídla, žádné produkty zpoza našich hranic. „Chceme ukázat, že i česká kuchyně se dá vařit moderně. V Parlamentu proto dostanete jen jídla, která si sami uvaříme – od příloh, po omáčky, žádné polotovary. U nás ale také nenajdete utopence a hermelín,“ komentuje svůj postoj šéfkuchař.

Vinohradsky Parlament_recept

 

Nejoblíbenější položkou na jídelním lístku je topinka se silnou vrstvou tataráku z českého strakatého skotu, míchaného ve zdejší kuchyni se sardelí, kapary, šalotkou a žloutkem, podávaným s topinkami smaženými na pánvi v sádle a naťovou cibulkou. Mezi další hity patří hovězí líčka na víně, loupaná plec ve vlastní šťávě s křenem, připravená metodou sous vide nebo na dřevěném uhlí grilovaný steak z hovězí květové špičky s černým, pepřem, zadělávaná kedlubna, šťouchané brambory a pepřová omáčka. Oblíbenou klasikou pak jsou tři druhy polévek za zhruba 25 korun, mezi které tu zařazují i polévky neokoukané a netradiční. Polední menu nabízí hlavní jídla, a to i o víkendech. Hosté se do Vinohradského Parlamentu pravidelně vrací. A pomáhají k tomu také sezonní speciální akce. Den českého piva se slavil s rolovanou plecí ze selete připravenou nízkoteplotní úpravou ve vakuu v kombinaci s 15° nefiltrovaným Granátem, který byl v pivovaru Staropramen uvařen pouze pro tuto příležitost. Velký úspěch měla i zvěřinová nabídka, kdy hosté ochutnávali daňka, kance, jelena, zajíce nebo bažanta. Podobně dopadla i Svatomartinská husa v moderní úpravě, ale s tradiční chutí a řada dalších akcí.

Vinohradsky Parlament_detsky koutek

Bonus pro rodiny s dětmi Přes víkend jsou častými návštěvníky rodiny s dětmi, které přilákal dětský koutek s hlídáním, či spíše herna. Jde o oddělenou místnost velkou 30 m2, která je rozdělena na 4 zóny: v první jsou dvoupatrové prolézačky se skluzavkami do míčků a tunely, další sekce patří batolatům, ve třetím oddělení je party stolek, tabule a reálná kuchyňka, v poslední části mohou hrát starší děti videohry. Velkou výhodou dětského koutku je odborný dohled, který zajišťuje kvalifikovaný personál. Hlídání v koutku probíhá o víkendu od 11.30 do 17.00 (dle potřeby i déle). Rodič může dítě sledovat on-line na TV obrazovkách v prostorách hospody či na svém chytrém telefonu. Během všedních dnů je herna otevřena od 10.45 do 21.00. Pro hosty je samozřejmě zdarma. Pro děti je připraven rovněž speciální dětský lístek, který vychází z tuzemských surovin. Na mlsání mohou děti dostat domácí jahodový nanuk, domácí krupicovou kaši nebo čerstvě mixovaný mléčný koktejl s ovocem. Rodičům s nejmenšími dětmi je k dispozici i přebalovací pult.

Skvělá kuchyně Vinohradského Parlamentu tedy nasytí hosty všeho věku, a to už za návštěvu stojí!

Foto: Archiv