Velikonoční vajíčka jsou sice klasickou velikonoční pomlázkou, nemyslíte ale, že je na čase koledníky odměnit něčím novým? Jsou to přece právě koledníci, díky kterým zůstáváme celý rok krásné a svěží. A to si zaslouží pořádnou odměnu!

Stejně jako při barvení a zdobení vajec dávají cupcakes velký prostor k využití vaší fantazie. Nejde o žádný velký dezert, jejich pečení vám nezabere o moc víc času než barvení a zdobení vajíček. Při jejich výrobě můžete experimentovat s jejich příchutěmi - náplní, polevou a zdobením.

Krémová velikonoční hnízda

Na cca 12 cupcakes

Těsto:

85 g rostlinného tuku

98 g krystalového cukru

2 velká nebo 3 menší vajíčka

1 lžička vanilkového extraktu

145 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

malá špetka soli

45 ml plnotučného mléka

80-100 g čokolády nebo čokoládových lupínků dle chuti

Vanilkový krém:

250 ml plnotučného mléka

1 sáček vanilkového pudingu

60 g moučkového cukru

200 g rostlinného tuku

Postup:

V mixéru vyšleháme rostlinný tuk společně s cukrem, dokud není směs kompaktní a nadýchaná. Poté přidáme vejce, vždy jedno po druhém, a vše důkladně prošleháme. Nakonec jen krátce zašleháme vanilkový extrakt.

Vedle v misce si smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Celou směs prosejeme přes sítko a postupně ji zapracujeme spolu s mlékem a čokoládou do vyšlehané směsi v mixéru. Ingredience přidáváme střídavě, mixujeme na nižší rychlost a po menších částech. Vždy začínáme a končíme suchou směsí.

Jakmile je směs hladká a kompaktní, přestaneme se šleháním. Díky tomu zůstane těsto nadýchané.

Plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky. Naplníme je do 2/3 těstem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 17 - 20 minut.

Větší část mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a povaříme. Puding dobře rozmícháme ve zbylém studeném mléce, přilijeme k vařící směsi a mícháme tak dlouho, až tato směs zhoustne a krátce probublá. Ztratí se tak chuť škrobu. Připravený puding přelijeme do šlehací mísy a necháme jej v ní úplně vychladnout.

Povrch pudingu lehce posypeme krupicovým cukrem, aby na něm nevznikl škraloup. Do vychladlého pudingu vmícháme po kouscích rostlinný tuk a šleháme, dokud nám nevznikne hladký krém.

Velikonoční cupcakes s čokoládovými hnízdy

Na cca 12 cupcakes

Těsto:

113 g rostlinného tuku

130 g krupicového cukru

3 vejce

1 lžička vanilkového extraktu nebo polovinu vanilkového lusku

60 ml mléka

200 g hladké mouky

špetka soli

1,5 lžičky kypřícího prášku

citronová kůra z jednoho citronu

Krém:

250 g rostlinného tuku

190 g moučkového cukru

50 ml mléka

180 g hořké čokolády 70 %

100 ml smetany 33 %

100 g medového müsli s mandlemi

Postup:

Předehřejeme si troubu na 175 ˚C. Změklý tuk vyšleháme s krupicovým cukrem do hladké pěny. Přidáme postupně vejce a vanilkový extrakt či lusk. Vedle si prosejeme mouku, kypřící prášek a sůl. Pak do vyšlehané pěny přisypeme polovinu moučné směsi a mléko. Krátce prošleháme.

Dosypeme zbytek sypkých surovin včetně citronové kůry a na závěr důkladně prošleháme. Připravené těsto rovnoměrně rozdělíme do formy na muffiny, vyložené papírovými košíčky. Pečeme 17-20 minut, upečení vyzkoušíme zapíchnutí špejle – pokud se nelepí, je upečeno.

Na krém si vyšleháme změklý tuk s moučkovým cukrem do hladkého krému. Postupujeme tak, že na dno umístíme do jedné části tuk a do druhé nasypeme moučkový cukr, který zalijeme a promícháme s vlažným mlékem. Poté začneme vše šlehat do hladké pěny.

Smetanu s kousky čokolády rozpustíme v kastrůlku, dokud nám nevznikne hladká hmota. Pak necháme vychladnout. Nakonec do krému zamícháme vychladlou čokoládu a müsli. Necháme chvíli zchladit v lednici a můžeme zdobit. Pomocí polévkové lžíce nanášíme krém na cupcakes a dozdobíme barevnými vajíčky.

Mandlové cupcakes s kuřátky

Na cca 12 cupcakes

Těsto:

113 g rostlinného tuku

130 g krupicového cukru

3 vejce

60 ml mléka

195 g hladké mouky

špetka soli

1,5 lžičky kypřícího prášku

citronová kůra z jednoho citronu

50 g opražených mandlových lupínků

½ lžičky mandlového extraktu

Krém:

250 g rostlinného tuku

190 g moučkového cukru

50 ml mléka

½ lžičky mandlového extraktu

75 g bílé čokolády

30 ml smetany 33 %

Postup:

Předehřejeme si troubu na 175 ˚C. Změklý tuk vyšleháme s krupicovým cukrem do hladké pěny. Přidáme postupně vejce a mandlový extrakt. V další misce si prosajeme mouku, kypřící prášek a sůl. Do vyšlehané pěny přisypeme polovinu moučné směsi a mléko. Krátce prošleháme.

Dosypeme zbytek sypkých surovin a mandlové lupínky, které jsme si předem opražili. Na závěr důkladně prošleháme. Připravené těsto rovnoměrně rozdělíme do formy na muffiny, vyložené papírovými košíčky. Pečeme 17 - 20 minut, upečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle, pokud se nelepí, je upečeno.

Na krém si vyšleháme změklý tuk s moučkovým cukrem do hladkého krému. Postupujeme tak, že na dno umístíme do jedné části tuk a do druhé nasypeme moučkový cukr, který zalijeme a promícháme s vlažným mlékem. Poté začneme vše šlehat do hladké pěny.

Smetanu s kousky čokolády rozpustíme v kastrůlku, dokud nám nevznikne hladká hmota. Pak necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme vychladlou čokoládu a mandlový extrakt. Důkladně vše promícháme. Necháme chvíli zchladit v lednici a můžeme zdobit.

Foto: Hera