Vneste do vaší kuchyně lehkost a svěžest italských pokrmů a připravte si některý z trojice následujících receptů. Nechte se unést nezaměnitelnou chutí sýru mozzarella a staňte se královnou všech taliánských gurmánů!

Lasagne al forno: Zapékané lasagne

Zapekane_lasagne

Suroviny: 3 balení mozzarelly, 250 g vaječných lasagní, 500 g boloňské omáčky, 100 g nastrouhaného parmazánu, 30 g másla, sůl a pepř podle chuti Na boloňskou omáčku: 1 mrkev, 1 cibule, 250 ml masového vývaru, 1 sklenka červeného vína, 500 g mletého masa (nejlépe polovina hovězího a druhá polovina vepřového), 250 ml rajčatové omáčky (nebo 30 g rajského protlaku), olivový olej, oříšek másla, sůl a pepř podle chuti

Očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a celer orestujte na pánvi ve směsi oleje a másla. Přidejte mleté maso a několik minut při vysoké teplotě zprudka opékejte. Přilijte červené víno a při stále vysoké teplotě ho nechte odpařit.

Přidejte rajčatovou omáčku (nebo rajský protlak rozpuštěný v troše vývaru), vývar, pepř, sůl a za občasného míchání a dolévání zbytku vývaru vařte v částečně zakryté pánvi alespoň 2 hodiny.

Zapékací nádobu vyložte pečícím papírem a pak střídejte vrstvu těstovin, vrstvu boloňské omáčky a na drobné kousky pokrájenou mozzarellu. Zakončete vrstvou mozzarelly, posypte nastrouhaným parmazánem a poklaďte kousíčky másla. Pečte 40 minut při 200 °C.

Pasta Biancoverde: Zelené a bílé těstoviny

Zelene_a_bile_testoviny

Suroviny: 1 balení mozzarelly (125 g), 240 g těstovin typu rigatoni, 1 velký svazek divoké rokety (možno použít i rukolu), 1 stroužek česneku, 5 polévkových lžic extra panenského olivového oleje, sůl a pepř podle chuti

Roketu operte, osušte a nakrájejte na tenké proužky. Dejte vařit vodu na těstoviny, a jakmile začne vařit, přidejte trochu soli a těstoviny.

V pánvi zahřejte a přidejte oloupaný, lehce rozdrcený stroužek česneku a zhruba polovinu rokety. Česnek odstraňte, jakmile začne hnědnout. Scezené těstoviny pak na ochuceném oleji orestujte a přidejte zbývající pokrájenou roketu.

Naservírujte těstoviny na talíř a posypte na kostičky nakrájenou mozzarellou. Dochuťte čerstvě namletým černým pepřem a hned podávejte.

Penne alla Sorrentina: Těstoviny penne po sorrentinsku 

Testoviny_penne_po_sorrentinsku

Suroviny: 350 g hladkých těstovin penne, 600 g hodně zralých oválných rajčat, 2–3 balení mozzarelly Galbani (125 g), 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, oregano a bazalka podle chuti, sůl a pepř

Rajčata ponořte na několik sekund do vroucí vody, pak opláchněte pod studenou vodou, oloupejte a nakrájejte nahrubo. Na rozpáleném oleji na pánvi nechejte zesklovatět nakrájený česnek. Přidejte rajčata, osolte, opepřete, ochuťte špetkou oregana a několika lístky bazalky. Vařte při vysoké teplotě asi 15 minut.

Mezitím nechte uvařit těstoviny. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky. Těstoviny uvařené na skus (al dente) sceďte a pak je vyklopte do olejem zlehka vymazané skleněné zapékací misky. Pokryjte nejprve plátky mozzarelly, poté rajčatovou omáčkou a nakonec poprašte parmazánem. Pečte 10 minut na 200 °C, dokud se mozzarella zcela nerozpustí a spolu s rajčaty nevytvoří hustou voňavou omáčku. Podávejte horké.

Foto: Galbani