Také milujete čokoládu? A také máte výčitky, když si čas od času zamlsáte? Už nemusíte, kvalitní čokoláda totiž potěší vaše chuťové buňky a navíc i prospěje vašemu zdraví!

Sladká pochoutka se vyrábí z kakaových bobů stromu Theobroma cacao – mimochodem, řecké slovo theobroma znamená jídlo bohů. A proč byste si měli božsky zamlsat každý den?

1. Zlepšuje náladu Čokoláda bývá spojována s láskou a nyní vědci objevili možnou chemickou podobnost. Obsahuje totiž sloučeninu známou jako phenylethylamin (PEA) – sloučeninu, jež se uvolňuje v mozku ve chvílích emocionální euforie. Kromě toho některé studie ukazují, že čokoláda obsahuje farmakologicky účinné látky, které mají na člověka stejný efekt jako marihuana. Podobně jako THC anandamid, obsažený v čokoládě, vyvolává příjemné pocity a vy se tak při mlsání cítíte uvolněně a méně nervózní.

2. Je dobrá pro vaše srdce Výzkumy ohledně příznivých účinků čokolády ukázaly, že má pozitivní vliv na kardiovaskulární choroby. Obsahuje totiž antioxidanty, které jsou zásadní v prevenci proti poškození výstelky tepen. Zároveň pomáhá zamezit shlukování krevních destiček a tedy krevním sraženinám. Navíc, nasycené tuky obsažené v čokoládě nezvyšují hladinu cholesterolu.

3. Pomůže vám snížit váhu Nedávná americká studie ukázala, že spotřeba čokolády jde ruku v ruce s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI). Výzkumu se zúčastnilo celkem 972 lidí a i po zohlednění celkového kalorického příjmu, pohybové aktivity a nasycených tuků ti, kteří konzumovali kvalitní čokoládu častěji, měli trvale nižší BMI.

Důležité je však mít na paměti, že aby bylo mlsání zdraví prospěšné, je nutné se spokojit s malým množstvím – podle odborníků 30–60 gramů za den. Vybírejte z opravdu kvalitních druhů čokolády s vyšším podílem kakaa, čím tmavší tím lepší. Vyhněte se čokoládovým bonbonům a tyčinkám, které mnohdy nemají s čokoládou nic společného.

Foto: 123rf.com