Kdo jednou okusí místo mazance z kynutého těsta tuhle lahodnou tvarohovou variantu, bude se ke klasice vracet jen těžko. My v redakci jsme si ho zamilovali po prvním ochutnání!
doba přípravy: 25 minut + 35 minut na pečení nutriční hodnota: na 1 porci asi 429 kcal
suroviny na 1 mazanec (12 porcí): 4 lžíce rozinek, 4 lžíce tuzemského rumu, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 150 g měkkého másla, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 500 g měkkého tvarohu (raději ten v alobalu, obsahuje totiž méně vody),60 g nasekaných mandlí + 10 g plátků na ozdobu,1 vejce na potření
Postup: 1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Ty z ledničky by se měly ohřát na pokojovou teplotu. Rozinky zalijte rumem a nechte je bobtnat asi 30 minut. Do mísy prosejte mouku, přisypte oba prášky do pečiva i citronovou kůru a promíchejte.
- Do druhé mísy vložte máslo, přisypte oba cukry a vyklepněte 3 vejce. Ručním šlehačem nebo metlou vše vyšlehejte do světlé pěny a poté přimíchejte oba tvarohy. Tvarohovou směs spojte s moukou a do těsta zapracujte rozinky i s rumem a mandle.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujte dva bochánky. Na vrcholu mazanců ostrým nožem nařízněte křížek.
- Oba mazance potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Poté teplotu trouby snižte na 150 °C a dopečte asi 15 minut do zezlátnutí.
- Zda je mazanec dobře propečený, zjistíte dřevěnou špejlí. Vpíchněte ji do nejvyššího místa, a pokud zůstane po vytažení suchá, máte hotovo. Mazanec podávejte vychladlý, poprášený moučkovým cukrem.
Tip: Do mazance patří rozinky a mandle. Můžete ho ale vylepšit i kandovaným ovocem, sušeným ovocem, vlašskými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Jeho lahodnou vůni doplní i špetka muškátového květu a zrnka pravé vanilky.
Profesionální triky:
- Mouku nezapracovávejte všechnu najednou. Snazší je zahustit řídké těsto moukou než ředit příliš tuhé mlékem, naruší se tak totiž jeho soudržnost.
- Mouku prosejte v sítu, provzdušní se a mazanec bude nadýchanější. Nadýchanosti dosáhnete i dostatečným našleháním vajec s cukrem.
- V kuchyni udržujte stabilní teplo a nevětrejte, aby mazanec neofouklo. Aby zůstal mazanec hezky vysoký, můžete ho pevně omotat proužkem pečicího papíru nebo alobalu potřeným máslem nebo olejem, vysokým asi 7 cm. Po 10-15 minutách pečení ho odstraňte.
- Mazat můžete nejen rozšlehaným vejcem, ale i cukrovou vodou, mlékem či rozpuštěným máslem.
- Hotový mazanec položte na mřížku, aby mohl chladnou i zespod a nesrážela se v něm pára. Krájejte ho až úplně vychladlý a uchovávejte jej v uzavíratelné nádobě zabalený do utěrky.
- Tvarohový mazanec můžete připravit i v domácí pekárně.
Foto: archiv