Po období dešťů nastaly pořádné tropy. Vyzkoušejte naše lahodné tipy, které vás osvěží, ochladí a možná, že i patřičně nažhaví!
Melounová granita s vodkou
Doba přípravy: 15 minut + 3 hodiny mražení
suroviny na 6 porcí: 2,5 kg vodního melounu, ¾ hrnku cukru, ¾ hrnku vody, 1 hrnek vodky, 4 lžíce citronové šťávy, citronová kůra a máta na ozdobení
Mělkou nádobu na mražení granity vložte do mrazničky. Totéž udělejte s vidličkou, s níž budete granitu promíchávat, i se skleničkami, ve kterých ji budete servírovat.
Z melounu odkrojte slupku a dužinu nakrájejte na kostky. Pár kostek nechte na ozdobení, ostatní přesuňte do mixéru a rozmixujte.
Melounové pyré přeceďte a propasírujte do velké mísy. V sítu by měla zůstat jenom semínka.
V malém kastrolu smíchejte vodu s cukrem. Přiveďte k varu, nebo jen zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nechte vychladnout.
Cukrový rozvar přilijte k melounu spolu s vodkou a citronovou šťávou. Promíchejte a přelijte do mělké nádoby (kterou jste měli v mrazničce) a dejte zamrazit. Každých 30 minut granitu vidličkou ode dna promíchejte a případné větší zmrzlé kusy od krajů rozbijte. Pokračujte v mražení a rozbíjení, až dokud nezmrzne úplně (potrvá to asi 3 hodiny).
20–30 minut před podáváním zkontrolujte granitu, jestli z ní lžící vysoustruhujete kuličku. Pokud je příliš tvrdá, nechte ji nejdříve v pokojové teplotě povolit. Servírujte v pohárech s lístkem máty a citronovou kůrou, případně i s kouskem melounu.
Tip: Nebojte se k výrobě použít melouny cantaloupe nebo galia.
Hlávkový salát s jahodami a ořechy
Doba přípravy: 10 minut
suroviny na 4 porce: 8 hrnků salátu (nemusí být jenom hlávkový), 1 malá červená cibule, 2 lžíce modrého sýra (roquefort, danish blue, stilton, niva) nebo tvarohového kozího sýra, 2 lžíce pražených pekanových nebo vlašských ořechů, 5 velkých jahod dresink: ⅓ hrnku jahodové marmelády, 4 lžíce olivového oleje extra virgin, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice
Salátové listy omyjte, osušte a natrhejte, je-li potřeba, a dejte do velké mísy. Posypte najemno pokrájenou cibulí. Sýr rozdrobte a posypte jím salát. Jahody pokrájejte na čtvrtky a spolu s nahrubo nasekanými ořechy je přidejte k salátu.
Promíchejte dobře všechny suroviny na dresink. Salát přelijte připraveným dresinkem až těsně před servírováním.
Tip: Salát bude chutnat lahodně i jenom zakápnutý olivovým olejem a kapkou citronové šťávy.
Aqua fresca de pepino (Okurkový nápoj)
suroviny na 4 porce: 3 salátové okurky, 3 litry vody, 7 limetek, ¼ hrnku cukru, 1 snítka meduňky na ozdobu
Okurky zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Do mixéru vlijte ½ hrnku vody a vsypte 1 hrnek plátků okurky. Rozmixujte. Postupně přidávejte další okurky a mixujte, dokud všechny nespotřebujete.
Okurkovou šťávu přeceďte do velkého džbánu, přilijte zbylou vodu, šťávu ze 7 limetek, přisypte cukr a dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.
Před podáváním dobře vychlaďte. Servírujte drink ozdobený kůrou z limetky a lístky meduňky.
Tip: Tento nápoj potěší děti i dospělé (ti si jej můžou navíc „přiostřit“ pepřem nebo chilli).
Foto: Marek Bartoš