Po období dešťů nastaly pořádné tropy. Vyzkoušejte naše lahodné tipy, které vás osvěží, ochladí a možná, že i patřičně nažhaví! 

Melounová granita s vodkou

melounova granita s vodkou

Doba přípravy:  15 minut + 3 hodiny mražení

suroviny na 6 porcí: 2,5 kg vodního melounu, ¾ hrnku cukru, ¾ hrnku vody, 1 hrnek vodky, 4 lžíce citronové šťávy, citronová kůra a máta na ozdobení

Mělkou nádobu na mražení granity vložte do mrazničky. Totéž udělejte s vidličkou, s níž budete granitu promíchávat, i se skleničkami, ve kterých ji budete servírovat.

Z melounu odkrojte slupku a dužinu nakrájejte na kostky. Pár kostek nechte na ozdobení, ostatní přesuňte do mixéru a rozmixujte.

Melounové pyré přeceďte a propasírujte do velké mísy. V sítu by měla zůstat jenom semínka.

V malém kastrolu smíchejte vodu s cukrem. Přiveďte k varu, nebo jen zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nechte vychladnout.

Cukrový rozvar přilijte k melounu spolu s vodkou a citronovou šťávou. Promíchejte a přelijte do mělké nádoby (kterou jste měli v mrazničce) a dejte zamrazit. Každých 30 minut granitu vidličkou ode dna promíchejte a případné větší zmrzlé kusy od krajů rozbijte. Pokračujte v mražení a rozbíjení, až dokud nezmrzne úplně (potrvá to asi 3 hodiny).

20–30 minut před podáváním zkontrolujte granitu, jestli z ní lžící vysoustruhujete kuličku. Pokud je příliš tvrdá, nechte ji nejdříve v pokojové teplotě povolit. Servírujte v pohárech s lístkem máty a citronovou kůrou, případně i s kouskem melounu.

Tip: Nebojte se k výrobě použít melouny cantaloupe nebo galia.

 

Hlávkový salát s jahodami a ořechy

salat

Doba přípravy:  10 minut

suroviny na 4 porce: 8 hrnků salátu (nemusí být jenom hlávkový), 1 malá červená cibule, 2 lžíce modrého sýra (roquefort, danish blue, stilton, niva) nebo tvarohového kozího sýra, 2 lžíce pražených pekanových nebo vlašských ořechů, 5 velkých jahod dresink: ⅓ hrnku jahodové marmelády, 4 lžíce olivového oleje extra virgin, 2 lžíce červeného vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice

Salátové listy omyjte, osušte a natrhejte, je-li potřeba, a dejte do velké mísy. Posypte najemno pokrájenou cibulí. Sýr rozdrobte a posypte jím salát. Jahody pokrájejte na čtvrtky a spolu s nahrubo nasekanými ořechy je přidejte k salátu.

Promíchejte dobře všechny suroviny na dresink. Salát přelijte připraveným dresinkem až těsně před servírováním.

Tip: Salát bude chutnat lahodně i jenom zakápnutý olivovým olejem a kapkou citronové šťávy.

 

Aqua fresca de pepino (Okurkový nápoj) 

Aqua fresca de pepino

suroviny na 4 porce: 3 salátové okurky, 3 litry vody, 7 limetek, ¼ hrnku cukru, 1 snítka meduňky na ozdobu

Okurky zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Do mixéru vlijte  ½ hrnku vody a vsypte 1 hrnek plátků okurky. Rozmixujte. Postupně přidávejte další okurky a mixujte, dokud všechny nespotřebujete.

Okurkovou šťávu přeceďte do velkého džbánu, přilijte zbylou vodu, šťávu ze 7 limetek, přisypte cukr a dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.

Před podáváním dobře vychlaďte. Servírujte drink ozdobený kůrou z limetky a lístky meduňky.

Tip: Tento nápoj potěší děti i dospělé (ti si jej můžou navíc „přiostřit“ pepřem nebo chilli).

Foto: Marek Bartoš