Překvapte svou drahou polovičku na den svatého Valentýna něčím sladkým. Vyhněte se kupovaným dortům nebo čokoládovým bonbónů a vlastnoručně upečte zamilované cupcakes. Nemusíte být žádný císařův pekař, protože tyto jednoduché zamilované dortíčky zvládne opravdu každý.
Cupcakes jsou ideálním dezertem pro všechny zamilované, nezaberou tolik času a vám ho spousta zbyde na to, co je během tohoto svátku opravdu důležité. A pokud budete chtít být opravdu kreativní, můžete do dortíčku zapéct zamilovaný vzkaz nebo čokoládové srdíčko, které se v těstě během pečení rozpustí.
Růžové sametové cupcakes
Na cca 10 porcí
Těsto:
150 g rostlinného tuku
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1 ČL kypřícího prášku na pečení
3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)
20 ml červeného potravinářského barviva
10 papírových nebo silikonových košíčků na muffiny nebo forma na muffiny
Krém:
150 g rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
Lžička červeného barviva
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme cukr s rostlinným tukem Hera máslová příchuť, následně postupně přidáme vejce a barvivo. Hmotu vyšleháme dohladka, pak přidáme mouku a vypracujeme do hladkého těsta. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme rostlinný tuk Hera máslová příchuť a moučkový cukru do hladkého krému a přimícháme potravinářské barvivo. Necháme v lednici chvíli vychladnout. Dále si připravíme fondán – rozválíme jej na slabý plát a vykrojíme z něj kolečka. Ty položíme na vršek muffinu, pomocí zdobícího sáčku dozdobíme krémem a nakonec dozdobíme nakrájenými brusinkami, barevný cukrem a snítky máty.
Valentýnské cupcakes s fondánovými srdíčky
Na cca 10 kousků
Těsto:
150 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1,5 ČL kypřícího prášku na pečení
150 g rostlinného tuku
3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)
Krém:
150 g rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
Postup:
Předehřejme si troubu na 180 °C. Připravíme si papírové košíky případně plech na muffiny, který vyložíme papírovými košíčky. Vždy je lepší zvolit kombinaci košíčků a plechu – pojistíme si správný tvar cupcaků. Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience: do prosáté mouky přidáme kypřící prášek na pečení. Rostlinný tuk vyšleháme s cukrem do hladké pěny a postupně přidáme všechna vejce jedno po druhém a nakonec přidáme mouku a vše vyšleháme do hladkého těsta. Košíčky plníme lžící do 2/3 jejich obsahu. Pečeme cca 25 minut. Zda jsou cupcake upečené zjistíte pomocí špejle – pokud se po zapíchnutí těsto na špejli nelepí, jsou upečené. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
Krém si připravíme tak, že rozkrájíme si rostlinný tuk na menší kousky a prosajeme moučkový cukr. Rostlinný tuk šleháme a postupně do něj přidáváme moučkový cukr a vyšleháme do hladké hmoty. Poté dáme hotový krém vychladit do lednice.
Čokoládové cupcakes
Na cca 10 kousků
Těsto:
150 g rostlinného tuku
150 g polohrubé mouky
1ČL kypřícího prášku do pečiva
3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce)
2 lžíce kakaa
75 g tmavé čokolády nalámané na malé kousky
10 silikonových nebo papírových košíčků nebo forma na muffiny
Ořechový krém:
100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
150 g rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
3 – 4 lžíce mléka
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme cukr s rostlinným tukem. Poté přidáme postupně vejce a 2 lžíce kakaa. Vše vyšleháme dohladka a pak přidáme prosátou mouku. Vypracujeme do hladkého těsta a nakonec vmícháme na malé kousky nalámanou čokoládu. Připravené formičky na muffiny plníme do 2/3. Je vždy lepší použít pevné formičky (nejlépe silikonové), u těch nehrozí, že by se rozjely a zkazil se tak tvar cupcaků. Pečeme cca 20 – 25 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout.
Mezitím si rozehřejeme cukrářskou polevu, kterou zdobíme jejich povrch. Na polevu nastříkáme ořechový krém. Ten připravíme tak, že si zahřejeme mléko, kterým přelijeme mleté ořechy, umícháme kašičku a necháme vychladnout. Vyšleháme rostlinný tuk s cukrem a postupně do něj zašleháme připravenou ořechovou kašičku.
Krém je možné ještě dozdobit kousky nalámané čokolády.
Foto: www.pecenijeradost.cz