Zdravě jíst znamená dobře vypadat a ještě lépe se cítit. Dávno už jsou zbořena tabu, že co je zdravé, nedá se jíst. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte naše lahodná jídla, která si určitě zamilujete nejen vy.

Lín vařený v páře s bylinkovým máslem a zeleninou

Lin vareny v pare s bylinkovym maslem a zeleninou

Doba přípravy: 30 minut + 40 minut na tuhnutí másla; Nutriční hodnota: 626 kcal

suroviny na 4 porce: 4 menší vykuchaní líni (dlouzí asi 20 cm – jsou nejchutnější), šťáva z 1 citronu, 150 g plochých hráškových lusků, 1 menší cuketa, 200 g žampionů, 1 konzerva sterilovaných kukuřičných klásků, 150 g vyloupaného hrášku, 4 snítky kopru, sůl

Bylinkové máslo: 150 g másla, 1 lžíce kopru, 1 lžíce estragonu, sůl

Lin vareny v pare s bylinkovym maslem a zeleninou - suroviny

Změklé máslo lehce promíchejte se solí a najemno nasekanými bylinkami. Nechte chvilku ztuhnout v lednici. Pak ze směsi vytvořte váleček. Zabalte jej do potravinářské fólie nebo do alobalu a dejte ztuhnout do mrazáku (nejméně na 40 minut).

Chcete-li z ryb připravit filé, opláchněte je, osušte a položte naplocho na utěrku. Odstřihněte z nich hlavy a ocasy. Poté je nařízněte podél celé páteře. Otočte a stejný řez proveďte z druhé strany páteře. Podél žeberních kostí odkrojte celý filet. Zbylou část ryby otočte a stejně připravte druhý filet. Nakonec odřízněte ploutve. Filety zakapejte citronovou šťávou a osolte je.

Luskům hrášku odstřihněte konce. Cuketu a žampiony nakrájejte na plátky. Kukuřičné klásky sceďte a nechte okapat.

Do hrnce s pařákem nalijte vodu (ale jen tolik, aby sahala pod pařák a nedotýkala se jeho dna), osolte ji a přiveďte k varu. Na pařák položte rybu (kůží dolů) a všechnu zeleninu. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 10–15 minut (podle velikosti ryby).

Podávejte na nahřátých talířích, ozdobené koprem a bylinkovým máslem.

Tip: Zeleninu nemusíte vařit v páře, ale můžete ji orestovat na másle.

 

Salát z cizrny a tuňáka

Salat z cizrny a tunaka

Doba přípravy: 20 minut; Nutriční hodnota: 495 kcal

suroviny na 4 porce: 1–2 konzervy cizrny, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 4 velká rajčata, 3 jarní cibulky, 1 balení polníčku, 12 zelených oliv, 3 vejce uvařená natvrdo, hrst čerstvých lístků máty zálivka: 1 citron, 100 ml olivového oleje, čerstvě mletý pepř, sůl

Salat z cizrny a tunaka - suroviny

Citronovou šťávu, olej, pepř a sůl dejte do malé skleničky se šroubovacím víčkem, uzavřete ji a obsah dobře protřepejte.

Cizrnu sceďte, propláchněte ji studenou vodou a nechte na cedníku okapat. Tuňáka slijte, nechte okapat a rozdělte na kousky. Z cibulky odstraňte většinu zelených listů a nakrájejte ji na slabší, šikmé řezy. Rajčata podélně rozpulte, lžičkou z nich vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na malé čtverečky.

Okapanou cizrnu a tuňáka vložte do mísy na salát, přidejte rajčata, polníček, cibulku a olivy a vše promíchejte. Salát zalijte zálivkou, promíchejte a případně podle chuti ještě osolte a opepřete. Obložte ho čtvrtkami vajíček a lístky máty.

Tip: Pokud chcete rajčata oloupat, nařízněte je ostrým nožíkem na oblé straně do křížku, ponořte je na minutu do vroucí vody, pak vodu slijte, rajčata prolijte vodou studenou a slupku lehce stáhněte od naříznutého místa, kde se začne sama odlupovat.

 

Rolky z rýžového papíru se zeleninou

Rolky z ryzoveho papiru se zeleninou

Doba přípravy: 30 minut, Nutriční hodnota: 63 kcal

suroviny na 4 porce: 2 červené papriky, 1 menší salátová okurka, 1 červená cibule, 1 ledový salát, 200 g dušené šunky od kosti, 16 plátů rýžového papíru zálivka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl

Rolky z ryzoveho papiru se zeleninou - suroviny

Papriky omyjte, osušte, podélně rozřízněte, odstraňte z nich semínka a spolu s okurkou a šunkou je nakrájejte na nudličky. Cibuli oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na tenké plátky, které pak rozdělte na jednotlivé proužky. Listy salátu omyjte a osušte a rovněž nakrájejte na nudličky. Náplň si rozdělte na 16 stejně velkých hromádek.

Zálivka: Do misky nalijte olej a citronovou šťávu, osolte a vidličkou ušlehejte světle žlutou emulzi.

Vždy jedno kolo rýžového papíru vložte do mísy s vodou, pak přeneste na utěrku a nechte zvláčnět (trvá to asi 20 vteřin). Kolo přeložte na polovinu vnějším okrajem dolů a na střed položte hromádku nádivky.

Lehce zakapejte zálivkou, spodní okraj překlopte přes náplň, pak překlopte boční okraj a papír pevněji srolujte. Roličky můžete ozdobně ovázat zelenou cibulkou nebo pažitkou.

Tip: Do zálivky můžete přidat i 1 lžičku světlé sójové omáčky.

Foto: David Turecký