Párování tuzemských vín s evropskými, mořský ďas s chobotnicí a hezky nevánoční menu v Bellevue, „Britanie“ V Zátiší, sváteční kachnička family style v Žofín Garden a konečně i trocha těch Vánoc v Mlýnci – to je výběr z vánoční nabídky čtyř pražských restaurací společnosti Zátiší Group.

Netradičně v Bellevue

Tahle restaurace s krásným výhledem na panorama Hradčan se po delší době opět dostala mezi prvních deset nejlepších restaurací podle publikace Maurerův výběr Grand Restaurant. K tématu Vánoc se tato proslulá restaurace u Vltavy postavila poněkud netradičně a vsadila na zcela nesváteční kartu. Manažer restaurace Tomáš Melich ke tvorbě zdejšího menu prozradil: „Myslím, že hosté jsou během adventu přesyceni vánočními pokrmy. Do menu jsme proto zařadili jídla nevánoční, a přesto výborná. Tak například grilovaného mořského ďasa s fenyklovým práškem podávaným s kuskusem s chorizem a piquillo papričkami a doplněný chobotnicí, fialovými brambory a lehkou bouillabaisse omáčkou a jako dezert tarte tatin z karamelizovaných jablek s calvados zmrzlinou.“ Restaurace Bellevue nabízí ke každému chodu dvě vína, jedno české či moravské a jedno evropské. Po skleničkách se rozlévá 40 druhů skvělých vín.

Británie V Zátiší 

V Zátiší připravili vánoční menu s českými a britskými prvky. Šéfkuchař Petr Kunc se při jeho sestavování inspiroval svými oblíbenými recepty z dětství i klasickými ostrovními recepty. Neotřelou kombinací je hlavní chod – candát smažený v britském těstíčku (tzv. beetbutter puding) s bramborovým salátem. Milovníky zvěřiny okouzlí pečená prsíčka z křepelky se zimním ovocem, pancettou, bylinkovým knedlíčkem a vánočním kořením. Za pozornost stojí i dezert, v němž se mísí české a britské vlivy – pečená jablka s rozinkami a vanilkovým krémem doplňuje pomerančová zmrzlina se skořicí a bread and butter puding.

Inspirace New Yorkem v Mlýnci

Při přípravě vánočního menu v této restauraci na Novotného lávce se šéfkuchař Marek Šáda inspiroval loňským pobytem v New Yorku, kde trávil svátky. Přivezl si odtamtud recept na restované tygří krevety s domácí majonézou s koriandrem, mangem a avokádem. Tradiční vánoční pokrmy zastupuje topinamburová krémová polévka s jihočeským kaprem a candát s vlažným bramborovým salátem a Avruga kaviárem. Jako dezert připravil vánoční mille-feuille s dulce de leche a zmrzlinou z pečených jablek a pěnou z vlašských ořechů, který po něm často žádá i jeho rodina. Na Boží hod vánoční restaurace Mlýnec připravuje sváteční Sudnay Roasty menu – tři druhy perfektně upečeného masa a ryb, 10 dní odležený tradiční vánoční anglický puding flambovaný v brandy. Romantický výhled na Karlův most a pohodová atmosféra, to je další bonus a tip, jak si krásně užít sváteční dny.

Vypečená kachna na Žofíně

Vánočnímu menu v restauraci Žofín Garden, o které jsme psali nedávno, vévodí dozlatova vypečená kachna. Ta se podává v celku doprostřed stolu, tedy v tz. family style, v doprovodu červeného a bílého zelí a domácího houskového knedlíku. Šéfkuchařka Stáňa Marková navíc doporučuje, abyste si po obědě ke kávě určitě dali výbornou tvarohovou štolu.

Tak dobrou chuť a krásné vánoční svátky!

Foto: Archiv