Milé dámy, milí páni, vrcholí předvánoční chaos, vrcholí nejrůznější rozhodnutí. Třeba ta, že letos o Vánocích se nebude šílet, uklízet a hekticky nakupovat. Nebo naopak, že  letos o Vánocích se bude nadělovat mnohem víc než jindy, budou se péct tuny cukroví a budou se mýt okna i v suterénu a v podkroví…

Já jsem se rozhodla, že si budu o vánocích číst a že nebudu držet vůbec žádnou dietu. A kdybyste náhodou dospěli k podobnému závěru, tak mám pro vás doporučení, co si uvařit!

Uvařím si polévku máčánku – už jsem recept na tuhle podkarpatskou polévku někam psala, ale, protože je krátký, tak ho klidně zopakuji:

Dejte vařit kuřecí stehna, mražené nebo sušené houby, do vody přilijte půl litru šťávy z kysaného zelí (lze koupit ve zdravé výživě). Pak vyjměte a oberte maso a vraťte do polévky jen pěkné kousky, osolte a opepřete a přidejte asi čtyři až pět stroužků lisovaného česneku. Pak rozehřejte máslo a polévku na talíři máslem lehce přelijte. Podává se s chlebem, který se do příjemně nakyslé polévky máčí a ukusuje…